Video CONFERINŢA MEDIAFAX - Merica: Puţini pasageri cu avionul. Românii folosesc tot autobuzul pentru a merge în Spania şi Irlanda - VIDEO

România are un număr redus de pasageri care optează pentru transportul cu avionul, dar şi puţini piloţi sau aeronave, fiind preferate în continuare autobuzele, a declarat marţi Radu Merica, şeful CA al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, la conferinţa Mediafax Talks about Aviation.

550 afișări

"Avem per total un număr foarte redus de pasageri raportat la populaţia României. Ai noştri încă merg cu autobuzele până în Spania sau în Irlanda, lucru foarte bun de altfel, dar costisitor ca timp. Trebuie să apropiem aviaţia de oameni", a spus Merica, totodată preşedinte al Aircraft Owner&Pilot Association of Romania.

În România operatorul naţional de transport este un brand serios care însă, din nefericire, se zbate de ani buni în "turbulenţe economice", a spus Merica. Totodată, pe piaţă activează şi un operator low-cost, salvat însă după "o aterizare dură", a spus el, referindu-se Blue Air, preluat de un grup de investitori de la omul de afaceri Nelu Iordache, arestat pentru corupţie.

"Avem mult mai puţini piloţi decât ţările din jur raportat la numărul de locuitori şi puţine aeronave. În mod sigur suntem pe locul întâi la taxe şi tarife, la cuantumul lor. Aici ne descurcăm minunat", a arătat Merica.

El a menţionat că în România se poate vorbi de suprareglementare şi că în domeniul securităţii aeroportuare există multe costuri artificiale şi restricţii.

Reprezentantul Aeroporturi Bucureşti spune că în aviaţie a întâlnit atât profesionişti adevăraţi cât şi persoane "aterizate în aviaţie" din politică.

În opinia lui, managerilor privaţi selectaţi la companiile de stat trebuie să le fie trasate obiective clare, dar adresându-se ministrului Transporturilor, prezent în sală, a afirmat că nu trebuie să existe presiuni politice la aceste companii.

"Nu vom rezolva problemele aviaţiei astăzi, însă ar fi important să discutăm deschis despre ele, să nu ascundem problemele sub preş. Dacă o să mergem în continuare în direcţia bună e posibil ca în câţiva ani să nu mai putem spune ca în bancul acela din vremuri de demult că România deţine un record mondial: este singura ţară în care aviaţia este la pământ şi agricultura în aer", a concluzionat Merica.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Române a Operatorilor Privaţi din Aviaţie, Dorin Ivaşcu, a declarat că România are doar 0,46 pasageri pe cap de locuitor pe cursele aeriene, de peste cinci ori sub media europeană.

"Media europeană este de cinci ori mai mare, 2,5. Deci orizonul de dezvoltare e mobilizator, dacă nu eşti pesimist şi zici «uite în ce hal suntem»", a spus Ivaşcu.

El a afirmat că Europa de Vest este "plină de aeroporturi", iar România arată, din acest punct de vedere, ca Africa.

"Pe noi lipsa autostrăzilor nu ne deranjează. Noi chiar avem un slogan pentru o firmă de air taxi: un taxi pentru drumurile noastre", a adăugat el.

Ivaşcu a arătat că dacă în România există un aeroport la 12.000 de kilometri pătraţi media europeană este de un aeroport la 1.200 de kilometri pătraţi.

"Deci suntem de 10 ori sub media europeană. E adevărat că fiecare aeroport ar trebui să-şi găsească vocaţia lui. Sunt puţine aeroporturi şi din această cauză nu avem nici turism aeronautic în România", a mai spus Ivaşcu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici