Cursul se va plasa între 4,2 şi 4,3 lei/euro până la finele anului

Cursul se va plasa între 4,1 şi 4,4 lei/euro până la finele acestui an, dar cu o probabilitate de 90% se va situa între 4,2 şi 4,3 lei/euro, întrucât se pare că nu au existat derapaje inflaţioniste determinate de această plajă a parităţii, afirmă preşedintele executiv Alpha Bank, Sergiu Oprescu.

23 afișări
Imaginea articolului Cursul se va plasa între 4,2 şi 4,3 lei/euro până la finele anului

Cursul se va plasa între 4,2 şi 4,3 lei/euro până la finele anului (Imagine: Mediafax Foto/Andreea Balaurea)

"Nu anticipez că va ieşi din această plajă, pentru că anumite aşteptări inflaţioniste sunt ancorate deja de acest nivel. (...) Pe de altă parte, anumiţi indicatori macroeconomici s-au îmbunătăţit după semnarea acordului cu FMI", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Alpha Bank România.

El a menţionat că, dacă există o tendinţă a monedei naţionale, atunci aceasta este mai degrabă una de apreciere.

Referindu-se la deciziile de politică monetară ale BNR, Oprescu crede că instituţia a anticipat corect atunci când a considerat inflaţia o problemă încă "senzitivă" şi, drept urmare, măsurile adoptate au avut o cadenţă potrivită.

"Consider că BNR va continua trendul de scădere al dobânzii de politică monetară. S-ar putea să ne aşteptăm la o nouă reducere la următoarea întâlnire (din 29 septembrie - n.r.), de 0,5 puncte procentuale, pentru că inflaţia nu dă nicio tendinţă de creştere şi, ca atare, banca centrală se simte mai confortabil în ceea ce priveşte riscul creşterii preţurilor de consum", a spus şeful Alpha Bank România.

Pe de altă parte, el crede că în momentul de faţă o scădere a dobânzilor din sistem este necesară economiei, astfel încât banii să înceapă să circule mai liber, fără "opreliştea" costurilor ridicate.

Oprescu a explicat că nivelul dobânzilor este mai mult legat în prezent de nivelul neperformanţei creditelor, decât de costul banilor reflectat de dobânda de politică monetară.

"Cred că şi tendinţa de scădere a ratei rezervelor minime obligatorii la pasivele în valută se va menţine, pentru că nu mai există riscul ca banii să plece din România prin eliberarea rezervei. Acest lucru este testat deja de BNR întrucât s-a creat mecanismul şi sistemul de raportare pentru vizualizarea angajamentelor băncilor. Anticipez că rata rezervelor minime obligatorii va mai scădea până la finele anului cu 5 puncte procentuale la pasivele în valută ale băncilor", a spus Oprescu.

Consiliul de Administraţie al BNR se va mai reuni până la sfârşitul acestui an de două ori pentru a discuta problemele legate de politică monetară, pe 29 septembrie şi pe 3 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici