Economia britanică creşte cu 10 miliarde de lire prin includerea drogurilor şi prostituţiei în PIB

Includerea în calculul PIB a unor activităţi ilegale, cu precădere traficul de droguri şi prostituţia, ca urmare a unor reglementări la nivelul UE, va creşte economia Marii Britanii cu 10 miliarde de lire sterline, estimează autorităţile de la Londra.

153 afișări
Imaginea articolului Economia britanică creşte cu 10 miliarde de lire prin includerea drogurilor şi prostituţiei în PIB

Economia britanică creşte cu 10 miliarde de lire prin includerea drogurilor şi prostituţiei în PIB (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Biroul de statistică din Marea Britanie a estimat că schimbarea metodologiei de calculare a PIB, care va intra în vigoare din septembrie, va conduce la o revizuire retroactivă în creştere a PIB din 2009 cu 2,3%, sau circa 33 de miliarde de lire sterline (55 de miliarde de dolari).

Agenţia nu a făcut calcule similare încă pentru perioada scursă din 2009 şi până în prezent.

Autoritatea pentru statistică a estimat că activităţile ilegale, cu precădere prostituţia şi importul, producţia şi distribuţia de droguri, vor avea un impact de 10 miliarde de lire în revizuirea pozitivă a PIB, scrie portalul MarketWatch.

Aproximativ 5,3 miliarde de lire sterline din această sumă reflectă impactul financiar al prostituţiei în economia britanică.

Biroul de statistică a estimat contribuţia drogurilor şi a prostituţiei analizând date furnizate de poliţies sau obţinute prin sondaje.

Rolul activităţilor ilegale este doar o parte a schimbărilor pe care le pregăteşte biroul de statistică. Noua metodologie include şi o reevaluare a impactului asociaţiilor caritabile şi altor organizaţii nonprofit.

De asemenea, va fi schimbat modului în care sunt calculate stocurile şi investiţiile companiilor, în timp ce includerea în PIB a unor servicii bancare gratuite va aduce un impact pozitiv de 5 miliarde de lire sterline.

Schimbările pregătite de statistica britanică fac parte dintr-o iniţiativă a UE de a alinia metodologia de calcul a statelor membre.

Italia a anunţat, de asemenea, că va include începând din acest an prostituţia şi vânzările ilegale de droguri în calcularea PIB, conform normelor Uniunii Europene.

Decizia ar ajuta în sfârşit Italia să înregistreze o creştere a PIB, după mulţi ani de stagnare economică, şi ar sprijini eforturile premierului Matteo Renzi de atingere a ţintelor de deficit bugetar.

Drogurile, prostituţia şi contrabanda vor fi prezente în PIB pentru anul 2014, iar cifrele pentru anii următori vor fi ajustate astfel încât să reflecte schimbarea metodologiei, a informat biroul de statistică de la Roma.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici