Exporturile de pământuri rare: UE, SUA şi Japonia contestă la Organizaţia Mondială a Comerţului restricţiile impuse de China

UE, SUA şi Japonia s-au asociat marţi pentru a depune o plângere comună la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) împotriva Chinei, din cauza deciziei autorităţilor de la Beijing de a restricţiona exporturile de pământuri rare, folosite în industria de înaltă tehnologie.

283 afișări
Imaginea articolului Exporturile de pământuri rare: UE, SUA şi Japonia contestă la Organizaţia Mondială a Comerţului restricţiile impuse de China

Exporturile de pamanturi rare: UE, SUA şi Japonia contestă la Organizaţia Mondială a Comerţului restricţiile impuse de China (Imagine: Shutterstock)

"Împreună cu SUA şi Japonia, UE a prezentat formal disputa cu China la OMC", a anunţat, marţi, Comisia Europeană, citată de AFP. Acţiunea urmează unei dispute similare asupra exporturilor de alte materii prime, încheiată în favoarea europenilor anul acesta.

Depunerea plângerii nu a fost confirmată imediat de OMC.

China este cel mai mare producător de pământuri rare, 17 metale esenţiale fabricării de produse variind de la rachete la telefoane mobile, maşini electrice şi turbine eoliene.

Impunerea de restricţii de către Beijing, a declanşat reacţii la nivel mondial, întrucât peste 90% din producţie este asigurată de China.

China a luat atitudine chiar înaintea prezentării formale a cazului la OMC. Ministerul de Externe a susţinut, într-un comunicat, că decizia Chinei de a impune cote la export este "conformă cu regulile OMC".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici