Leul continuă să se aprecieze

Moneda naţională s-a apreciat cu aproape 1% în faţa euro în şedinţa interbancară de joi, iar la închidere cursul de schimb se situa la 4,27 lei/euro, leul fiind cea mai apreciată valută din regiune, câştig pus de dealeri pe seama unei posilile intervenţii indirecte a băncii centrale pe piaţă.

14 afișări
Imaginea articolului Leul continuă să se aprecieze

Leul continuă să se aprecieze (Imagine: Mediafax Foto)

"Leul a câştigat aproape 1% joi, în faţa monedei europene, fiind cea mai apreciată valută din regiune. Este posibil ca aprecierea leului să se datoreze unei intervenţii indirecte a băncii centrale pe piaţă, atât înainte de afişarea cursului de referinţă, cât şi ulterior", a afirmat un dealer.

Comparativ cu nivelul de la finele zilei de miercuri, cursul a coborât cu circa patru bani.

Primele operaţiuni de joi au fost efectuate la 4,3050 - 4,3130 lei/euro, nivel apropiat de paritatea de la închiderea şedinţei de miercuri, când euro a fost cotat la 4,3050 - 4,3100 lei.

La ora 10:05, euro era tranzacţionat la 4,3080 - 4,3120 lei şi s-a menţinut în jurul nivelului de 4,3050 până în jurul orei 12:00, când cotaţiile au început să scadă. 

Banca Naţională a României a anunţat un curs de referinţă de 4,2872 lei/euro, în scădere cu 0,82 bani comparativ cu nivelul publicat în ziua anterioară, dealerii suspectând că banca centrală continuă să intervină indirect pe piaţă, pentru susţinerea leului.

Leul a continuat să se aprecieze şi în a doua parte a zilei, atingând un minim de 4,2650 lei/euro.

Nivelul maxim atins joi de cursul leu/euro a fost de 4,3130 lei/euro, în prima parte a zilei.

Băncile comerciale au afişat, joi, dobânzi de 13,82 - 15,02%, inferioare celor de miercuri, de 13,98 - 15,23%, în timp ce pentru plasamentele la o săptămână ratele se situează la 13,99 - 15,51%, în scădere uşoară faţă de dobânzile practicate în ziua anterioară, de 14,11 - 15,62%.

De la începutul acestui an, leul s-a depreciat cu 7,57% în faţa monedei europene, considerând ca nivel de referinţă cursul de schimb publicat în ultima zi a anului trecut, de 3,9852 lei/euro.

Citeşte şi:

Cursul se menţine în jurul nivelului de 4,31 lei/euro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici