Piaţa neagră cu maşini rulate a prejudiciat statul cu 47 mil.euro

Piaţa neagră de automobile second hand a fost în primele trei luni ale anului de aproape 250 milioane euro, iar TVA-ul neîncasat aferent tranzacţiilor se ridică la 47 milioane de euro, a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul de vînzări al grupului auto Rădăcini Motors, Nicuşor Sorescu.

44 afișări
Imaginea articolului Piaţa neagră cu maşini rulate a prejudiciat statul cu 47 mil.euro

Piaţa neagră cu maşini rulate a prejudiciat statul cu 47 mil.euro (Imagine: Catalina_Filip/Mediafax Foto)

"Doar 15% din piaţa totală de maşini rulate se realizează prin intermediul dealerilor, cu plata TVA-ului afarent. Astfel, peste 35.400 de maşni au fost vândute în primele trei luni fară ca statul să încaseze vreo taxă. Valoarea medie de tranzacţionare a unei maşini second hand este de 7.000 de euro", a spus reprezentantul importatorul mărcilor General Motors.

El a precizat că raportul dintre maşinile noi şi cele rulate a fost în primul trimestru de 1 la 4, în creştere faţă de perioada similară din 2009, când raportul era de 1 la 2,6.

În topul celor mai vândute maşini rulate pe locul întâi se clasează Volkswagen, cu 27% din piaţă, marcă urmată de Opel şi Ford, care au cote de 25%, respectiv 10%.

La sfârşitul lunii aprilie, Brent Valmar, vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile, a făcut apel la premierul Emil Boc, prezent la seminar pe pe tema industriei auto organizat de MEDIAFAX, să ia măsuri astfel încât comerţul cu vehicule second hand să fie taxat.

Valmar a precizat că 35% dintre maşinile second hand importate au o vechime cuprinsă între patru şi zece ani, iar 9% sunt mai noi de patru ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici