Preşedintele băncii centrale a Germaniei a demisionat

Preşedintele Bundesbank, banca centrală a Germaniei, Axel Weber, şi-a anunţat vineri demisia şi oferă astfel ocazia altor candidaţi la şefia Băncii Centrale Europene (BCE), precum cei din Finlanda şi Italia, să preia preşedinţia instituţiei, transmite Bloomberg.

28 afișări
Imaginea articolului Preşedintele băncii centrale a Germaniei a demisionat

Preşedintele băncii centrale a Germaniei a demisionat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Weber, în vârstă de 53 de ani, şi-a exprimat dorinţa de a demisiona şi va renunţa la funcţie pe 30 aprilie, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, după ce şeful Bundesbank s-a întâlnit la Berlin cu cancelarul Angela Merkel.

Plecarea lui Weber, considerat favorit pentru înlocuirea lui Jean-Claude Trichet la conducerea BCE, al cărui mandat se încheie în acest an, erodează perspectiva ca Merkel să obţină preluarea şefiei acestei instituţii de către un german care să crească încrederea populaţiei în euro.

"Toate eforturile lui Merkel au fost anulate. Atenţia va fi concentrată acum pe găsirea unui înlocuitor la conducerea Bundesbank şi abia apoi pe şefia BCE", a declarat James Nixon, economist şef al Societe Generale în Londra.

Candidaţii la preşedinţia BCE trebuie să fie din zona euro şi să aibă o poziţie recunoscută şi experienţă profesională în probleme monetare şi bancare, potrivit Tratatului de la Maastricht.

Între cei care îndeplinesc aceste criterii sunt şefii băncilor centrale din Italia, Mario Draghi, din Luxemburg, Yves Mersch, şi Erkki Miikanen din Finlanda.

Germanul Klaus Regling, şeful fondului european de salvare, ar putea fi şi el un candidat, deşi îi lipseşte experienţa în domeniul politicii monetare.

Nu a fost stabilit un termen pentru decizia privind înlocuitorul lui Trichet, deşi ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble a declarat vineri că problema va fi abordată după ce guvernele vor decide în martie noi măsuri de rezolvare a crizei datoriilor suverane din zona euro.

Indiferent cine va fi înlocuitorul lui Trichet, va deveni al doilea şef de bancă centrală din lume, ca importanţă, după preşedintele Rezervei Federale americane, Ben Bernanke.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici