Preţurile la producătorii industriali cresc mult mai abrupt în România decât în UE

Indicele preţurilor la producătorii industrial a crescut în UE, în luna august, cu 3,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, avans determinat în principal de energie şi bunurile intermediare, în timp ce, în România, indicatorul a urcat cu 6,1%, potrivit datelor prezentate luni de Eurostat.

20 afișări
Imaginea articolului Preţurile la producătorii industriali cresc mult mai abrupt în România decât în UE

Preţurile la producătorii industriali cresc mult mai abrupt în România decât în UE (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Indicele a crescut cu 3,6% în zona euro, de asemenea din cauza sectorului energetic şi industriei bunurilor intermediare.

Cele mai puternice creşteri au fost înregistrate în Malta (14,3%), Ungaria (10,4%0 şi Bulgaria (10%), la polul opus situându-se Cehia (1,8%) şi Irlanda (1,9%), singura ţară cu scădere fiind Slovacia (-0,4%).

Raportat la luna iulie, indicele preţurilor la producătorii industriali a stagnat în UE şi a urcat în zona euro cu 0,1%. În România, indicatorul a avansat cu 0,4% în august faţă de luna anterioară.

Pe acest set de date, Estonia, Bulgaria, Belgia şi Irlanda au avut cele mai abrupte creşteri, cuprinse între 0,5 şi 1,3%, iar scăderi au fost înregistrate în Marea Britanie, Cehia, Olanda şi Finlanda, unde indicele a coborât cu 0,2-0,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici