România va acorda 53 de milioane de euro pentru staţii de reîncărcare a vehiculelor cu emisii scăzute

Comisia Europeană (CE) aprobă o schemă de sprijin public prin care România va acorda 53 de milioane de euro pentru staţii de reîncărcare a vehiculelor cu emisii scăzute, anunţă CE.

636 afișări
Imaginea articolului România va acorda 53 de milioane de euro pentru staţii de reîncărcare a vehiculelor cu emisii scăzute

Sursa: Profimedia Images

Comisia Europeană a conchis că măsura planificată de România pentru a susţine crearea unei reţele de staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice respectă normele UE privind ajutoarele de stat.

„Măsura va contribui la reducerea emisiilor de CO2 şi a altor emisii poluante, fără a distorsiona în mod nejustificat concurenţa pe piaţa unică.

Se preconizează că schema, care va avea un buget de 53 de milioane EUR şi va acoperi perioada 2020-2025, va stimula investiţiile în staţii de reîncărcare a vehiculelor hibride şi a vehiculelor electrice cu baterie din România. Aceasta va acoperi zonele urbane, suburbane şi rurale şi îşi propune să dezvolte o reţea de staţii de reîncărcare pe întreg teritoriul ţării, conform CE.

„România va contribui la combaterea schimbărilor climatice, în conformitate cu obiectivele stabilite de Pactul ecologic european. Această schemă va reduce emisiile nocive generate de autovehicule şi va îmbunătăţi sănătatea cetăţenilor, fără a distorsiona în mod nejustificat concurenţa.”, a spus vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei.

Schema este deschisă tuturor operatorilor economici care îndeplinesc anumite criterii, de exemplu în ceea ce priveşte echiparea cu prize. Beneficiarii vor fi selectaţi printr-o procedură deschisă şi transparentă de ofertare, iar sprijinul va fi acordat sub formă de granturi.

Comisia a evaluat măsura de ajutor în temeiul normelor privind ajutoarele de stat, în special articolul 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activităţi economice de interes comun, în anumite condiţii.

Comisia consideră că măsura va favoriza creşterea considerabilă a ponderii vehiculelor cu emisii scăzute, aducând o contribuţie majoră la reducerea emisiilor de CO2 şi de poluanţi, în conformitate cu obiectivele UE în materie de climă şi mediu, precum şi cu ţintele stabilite de Pactul ecologic european.

De asemenea, Comisia a constatat că ajutorul va fi acordat prin intermediul unei proceduri concurenţiale de ofertare şi că se vor institui garanţiile necesare pentru ca ajutorul să fie limitat la minimul necesar.

Comisia a concluzionat că schema aduce o contribuţie la obiectivele în materie de mediu şi climă ale UE care depăşeşte orice posibilă denaturare a concurenţei şi a schimburilor comerciale cauzată de ajutor.

Pe această bază, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Pactul ecologic european prezentat în decembrie 2019 stabileşte măsuri care urmăresc ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Pentru atingerea neutralităţii climatice, este necesară o reducere cu 90 % a emisiilor generate de transporturi până în 2050.

Versiunea neconfidenţială a deciziei adoptate astăzi va fi publicată cu numărul SA.49276 în Registrul ajutoarelor de stat de pe site-ul web al Comisiei dedicat concurenţeiCăutaţi traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••, de îndată ce vor fi soluţionate eventualele probleme legate de confidenţialitate. Buletinul electronic săptămânal privind ajutoarele de stat include lista celor mai recente decizii privind ajutoarele de stat publicate pe internet şi în Jurnalul Oficial.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici