Românii consumă mai puţini cartofi. Cererea internă a scăzut în ultimii ani

Cererea internă de cartofi a scăzut în ultimii ani, după nivelul record înregistrat în 2008, iar în intervalul 2008-2018 consumul intern de cartofi s-a diminuat cu o dinamică medie anuală de 1,4%, poziţionându-se sub nivelul potenţial începând cu 2015, arată o analiză a Băncii Transilvania.

256 afișări
Imaginea articolului Românii consumă mai puţini cartofi. Cererea internă a scăzut în ultimii ani

Românii consumă mai puţini cartofi. Cererea internă a scăzut în ultimii ani

Cu toate acestea, preţurile au continuat tendinţa ascendentă, iar deficitul balanţei comerciale cu cartofi a atins niveluri record în perioada recentă, aspecte care reflectă disfuncţionalităţile din piaţa internă a cartofului.

În 2018 consumul intern de cartofi s-a redus cu 1,7% an/an la 1,87 milioane tone, cel mai scăzut nivel din 1997.

Această evoluţie a fost determinată atât de diminuarea consumului de cartofi pe locuitor spre minimul din 2002, cât şi de scăderea populaţiei.

De asemenea, datele INS indică şi tendinţa descendentă a producţiei interne de cartofi. Astfel, în perioada 1990-2018 producţia internă de cartofi s-a ajustat cu un ritm mediu anual de 0,2% până la 3 milioane tone (în 2018 s-a înregistrat o scădere cu 3% an/an). Evoluţia a fost determinată de restrângerea suprafeţelor cultivate cu cartofi.

Pe de altă parte, productivitatea la hectar a înregistrat o tendinţă ascendentă în ultimii ani, dar se poziţionează la niveluri inferioare celor din Polonia şi Uniunea Europeană.

De remarcat este intensificarea deficitului balanţei comerciale cu cartofi (la un nivel record de peste 64 milioane euro în 2019) şi la majorarea preţurilor spre maxime istorice (conform Eurostat anul trecut s-a înregistrat un nivel de 44 euro / 100 kg în România, cu mult peste cel din Polonia, de 19,7 euro / 100 kg).

Incidenţa pandemiei COVID-19 ar putea determina o creştere a cererii interne de cartofi pe termen scurt şi mediu, încheie analiza.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici