Spania a început privatizarea celei de-a patra mari bănci a ţării, naţionalizată în timpul crizei

Spania vinde 7,5% din acţiunile Bankia, a patra mare instituţie de credit a ţării, la care a preluat o participaţie de 68% în urma recapitalizării băncii în 2012.

122 afișări
Imaginea articolului Spania a început privatizarea celei de-a patra mari bănci a ţării, naţionalizată în timpul crizei

Spania a început privatizarea celei de-a patra mari bănci a ţării, naţionalizată în timpul crizei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul de la Madrid a fost nevoit să ceară ajutorul altor state din zoana euro pentru a obţine fondurile necesare consolidării sectorului bancar, afectat puternic în timnpul crizei financiare de prăbuşirea sectorului imobiliar, potrivit Bloomberg.

UBS, Deutsche Bank şi Morgan Stanley vând pachetul de acţiuni în numele Banco Financiero y de Ahorros, grupul părinte al Bankia, preluat integral de statul spaniol prin intermediul fondului de sprijinire a băncilor cu probleme, potrivit unui document transmis de UBS bursei din Madrid.

La cotaţia din închiderea şedinţei burseiere de joi, de 1,58 euro pe titlu, pachetul de acţiuni de 7,5% ar valora 1,36 miliarde de euro.

Acţiunile au fost oferite investitorilor în intervalul de preţ 1,5-1,55 euro, au declarat două surse apropiate situaţiei. Cererea este suficientă pentru achiziţia întregului pachet de acţiuni, au spus sursele.

Pierderile înregistrate de Bankia din cauza expunerii pe sectorul imobiliar au forţat Spania să ceară finanţare de 41 de miliarde de euro de la statele zonei euro în 2012, în contextul îngrijorării investitorilor că o intervenţie pentru salvarea sectorului bancar ar copleşi guvernul de la Madrid.

Bankia, recapitalizată cu fonduri de stat de 22,4 miliarde de euro, a raportat pentru anul trecut profit de 818 milioane de euro, după o pierdere de 21,2 miliarde de euro în 2012.

Acţiunile au crescut cu 28% în acest an, iar la cotaţia actuală valoarea băncii este de 18,2 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici