Subvenţiile pentru animale nu pot fi plătite integral în 2010

Ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, a cerut crescătorilor de animale să accepte ca în 2009 să fie acordată doar o parte din subvenţia la bovine şi ovine, iar restul plăţilor să fie efectuate în primele două luni din 2010, explicând că bugetul nu permite acum alocarea tuturor banilor.

390 afișări
Imaginea articolului Subvenţiile pentru animale nu pot fi plătite integral în 2010

Ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

El a afirmat că acest sistem de plată a subvenţiilor a fost aplicat şi în 2008, când "economia duduia", iar subvenţiile au fost achitate integral în primele luni ale anului 2009.

În sistemul propus de ministrul interimar al Agriculturii, crescătorii de animale ar primi în acest an doar o treime din totalul subvenţiei.

"Dacă cumva se mai adună bani până la sfârşitul acestui an, de la ministere care nu cheltuiesc toţi banii şi de la Fondul de rezervă, poate mai dăm câte ceva. Nu vrem să ne angajăm la plăţi pe care nu le putem face, dar ştim sigur că putem aloca suma integral în primele luni ale anului viitor. Dacă fermierii nu acceptă propunerea, vor continua protestele, dar nu văd ce altceva putem face", a spus Berceanu, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

Ministrul interimar a arătat că plafonul maxim al subvenţiei convenit cu Uniunea Europeană este de 571 lei/cap bovină în vârstă de peste şase luni, iar recensământul prin care este stabilit numărul de bovine a fost încheiat abia la începutul lunii octombrie. Aceeaşi situaţie este şi în cazul subvenţiilor pentru ovine, unde plafonul maxim este de 44 lei/cap animal, iar recensământul a fost încheiat la 15 octombrie.

El a explicat astfel că fostul ministru de resort Ilie Sârbu are "memoria scurtă" dacă susţine că fondurile aferente subvenţiei au fost alocate anterior, deoarece banii nu pot fi acordaţi fără să se cunoască rezultatul recensământului.

Ilie Sârbu i-a acuzat, miercuri, pe premierul interimar, Emil Boc, şi pe ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, că dezinformează opinia publică în ceea ce priveşte situaţia fondurilor pentru subvenţiile şi ajutoarele de stat în agricultură, afirmând că plata subvenţiilor şi ajutoarelor de stat pentru crescătorii de ovine şi bovine era prevăzută atât în bugetul de stat, cât şi într-o ordonanţă de urgenţă, dar Ministerul Finanţelor nu a transferat banii Ministerului Agriculturii.

El a prezentat şi o serie de date comparative privind nivelul subvenţiilor şi situaţia plăţilor din statele vecine membre ale UE, arătând că Bulgaria acordă o subvenţie de 215 lei/cap bovină şi nu a început încă plăţile, iar Ungaria alocă subvenţii de 470 lei/cap bovină, de asemenea fără să fi început efectuarea plăţilor.

"Eu nu am cum să-i conving, pentru că aici nu este o problemă de convingere, este o problemă legată de bani. Dacă ar exista bani în fondurile Ministerului Agriculturii sau la Ministerul de Finanţe, în Fondul de rezervă al Guvernului sau oriunde altundeva, cu cea mai mare plăcere, n-aş avea niciun fel de reţinere să-i plătesc. Problema este că nu avem aceşti bani, sub niciun fel de formă nu au fost şi nu sunt în bugetul Ministerului Agriculturii. Nu mai sunt bani în Fondul de rezervă, pentru că au fost foarte puţini şi oricum am mai dat 160 de milioane lei săptămâna trecută şi mai dăm acum aproape 100 de milioane lei pentru ovine, pentru prima tranşă, echivalentă pentru 35-36%. Oricine ar fi fost ministru al Agriculturii, cu toată deschiderea ar fi plătit şi ar fi scăpat de discuţii, de scandal şi de ameninţări, dacă ar fi existat aceşti bani", a mai spus Berceanu.

Crescătorii de animale protestează, miercuri, la Ministerul Finanţelor, la Ministerul Agriculturii şi la Palatul Cotroceni faţă de neacordarea subvenţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici