"Supercomisia" pentru buget din Congresul SUA îşi anunţă eşecul. Cea mai ambiţioasă încercare de reducere a datoriei de stat, distrusă de divergenţele politice

Liderii "supercomisiei" creată acum trei luni în Congresul SUA pentru identificarea unor măsuri de reducere a deficitului bugetar şi datoriei de stat îşi vor anunţa luni eşecul, declarându-se învinşi în faţa divergenţelor dintre cele două partide.

593 afișări
Imaginea articolului "Supercomisia" pentru buget din Congresul SUA îşi anunţă eşecul. Cea mai ambiţioasă încercare de reducere a datoriei de stat, distrusă de divergenţele politice

"Supercomisia" pentru buget din Congresul SUA îşi anunţă eşecul. Cea mai ambiţioasă încercare de reducere a datoriei de stat, distrusă de divergenţele politice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, cea mai ambiţioasă încercare a Washingtonului de reducere a datoriei de stat a SUA este pe cale să se încheie cu un eşec, după ce membrii republicani şi democraţi ai comisiei nu au reuşit să treacă peste divergenţele care îi separă pe tema taxelor şi cheltuielilor publice.

După un an de bătălii dure în Congres pe buget şi datoria de stat, eşecul "supercomisiei" reprezintă un nou semnal că cele două partide refuză să ajungă la un compromis necesar pentru a aşeza finanţele publice ale SUA pe un făgaş stabil şi sustenabil.

Surse apropiate situaţiei au declarat că liderii comisiei vor prezenta luni un comunicat în care îşi vor anunţa eşecul, întărind astfel imaginea unui Washington "disfuncţional" în rândul populaţiei, investitorilor şi mediului de afaceri, deja dezamăgiţi de certurile constante din Congres, care au adus în vară SUA în pragul intrării în insolvenţă pe o chestiune tehnică, respectiv ridicarea plafonului datoriei de stat.

Partidul Republican şi cel Democrat vor începe imediat să arunce vina unul pe celălalt, încercând să salveze cât mai multe voturi înainte de alegerile prezidenţiale şi generale din 2012.

Liderii celor două partide sau reprezentanţii Casei Albe nu au comentat informaţiile apărute în presă. "Supercomisia" trebuia să ajungă la un acord până miercuri.

Eşecul comisiei va declanşa o nouă rundă de "dramaturgie" în Congres. Democraţii vor încerca să prelungească măsurile de stimulare economică pe termen scurt pe care sperau să le includă oricum într-un eventual pachet de măsuri recomandate de supercomisie. Pe de altă parte, republicanii vor face eforturi să apere bugetul Apărării de reducerile automate de cheltuieli de 600 miliarde de dolari declanşate de eşecul supercomisiei de a ajunge la un acord.

Acordul încheiat în vară de cele două partide pentru ridicarea plafonului datoriei de stat prevede măsuri automate de reducere a deficitului bugetar cu 1.200 miliarde de dolari în următorii zece ani, dacă supercomisia nu ar reuşi să ajungă la un consens şi să recomande Congresului un alt proiect. Tăierile automate, care vor afecta toate sectoarele, au fost stabilite tocmai pentru a motiva comisia să ajungă la un acord.

Divergenţele privind plafonul datoriei de stat au determinat agenţia de rating Standard & Poor's să ia o decizie fără precedent, de a reduce ratingul triplu A al SUA.

Datoria de stat a SUA a atins săptămâna trecută 15.000 de miliarde de dolari ajungând astfel la 100% din PIB-ul anual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici