COMENTARIU Lelia Munteanu: Borcanul lui Bibi

1357 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Borcanul lui Bibi

E greu să te ţii după Bibi Netanyahu în campanie. Zeci de postări zilnic pe reţelele de socializare, de regulă din maşină, fiindcă se deplasează permanent.

(O găselniţă electorală genială, despre care am vorbit la vremea potrivită, a fost, acum câţiva ani, filmuleţul Bibisitter).

În înregistrarea de mai jos, postată marţi, Netanyahu stă în maşină (era pe drumul Nahariyei, un oraş pe malul Mediteranei, la graniţa cu Libanul) şi ţine în braţe un borcan cu întrebări de la popor. Fireşte că întrebările sunt de la suporteri înfocaţi, iar Bibi e un maestru fără rival al comunicării "de la om la om". (Cârcotaşii ar obiecta că n-are centură de siguranţă - ce contează? Deşi la viteza cu care se deplasează maşina...).  

Ce întrebări scoate Bibi din borcan şi ce răspunde:

  • Care mâncare îţi place mai mult? "Paste! Ieri, după atâtea luni lungi de restricţii, am mers în sfârşit cu Sara la restaurant, în Migdal HaEmek (o localitate în nordul Israelului, n.m.). Normal că am mâncat paste, de alea late. Prea multe, am spart orice dietă".
  • Ce mai faci? "Excelent, ca toată lumea! Situaţia se îmbunătăţeşte pe zi ce trece. Dacă nu te-ai vaccinat, du-te şi vaccinează-te! Şi votează cu Likud!".
  • Există zile când, din cauza muncii, nu ajungi acasă? "În fiecare seară ajung acasă, pe la douăsprezece-unu noaptea".
  • Ce carte citeşti acum? (O caută prin maşină, evident n-o găseşte, n.m.). "Anumite cărţi le citesc de două ori. Acum citesc <Marşul nebuniei> de Barbara Tuchman. Prima oară am citit-o la nouăsprezece ani".
  • Când ajungi la Bat Yam (oraş din districtul Tel Aviv, n.m.)? (Verifică cu o voce din off): "Mâine!".
  • Ce planuri ai pentru anul viitor? "A) Să mai aduc în ţară câteva zeci de milioane de vaccinuri. B) Să relansez economia şi să o ridic. C) Alte tratate de pace. D) Să opresc Iranul. Votează-mă şi îndeamnă-i pe toţi să mă voteze, dacă nu vrei ca Lapid (co-liderul alianţei Kahol Lavan, n.m.) să se ocupe de subiectele de mai sus!".
  • Când o să putem călători în toată lumea? "În curând. Când vom termina de vaccinat toată populaţia adultă, cam în 4 săptămâni. Am încheiat deja acorduri cu Grecia, Cipru, Danemarca".
  • Când vor putea să fie vaccinaţi cei sub 16 ani? "Tocmai am vorbit şi cu Pfizer, şi cu Moderna. În aprilie vor termina studiul pe copii şi am semnat deja contracte pentru achiziţionarea de vaccinuri şi pentru cei sub 16 ani".
  • Cum o să redresezi economia? "Aşa cum am mai făcut-o de două ori, în 2003 şi 2009. La asta mă pricep, nu ca Lapid! A) O să am grijă să avem în continuare vaccinuri, ca să nu mai intrăm în lockdownuri. B) Investiţii, în special în ţările din Golf. C) Reconversie profesională - în urma Coronei au apărut meserii noi".
  • În mandatul următor, cu ajutorul lui Dumnezeu, o să anexezi Teritoriile? "Pământurile astea îmi sunt foarte dragi, Dar, orice anexare voi face, va fi în acord cu preşedintele Americii".
  • Există vreo posibilitate să avem guvern de stânga? "Da, dacă n-o să mergeţi la vot, să mă votaţi!".
  • Cum ai descrie un soldat în unitatea care-l serveşte pe Şeful Statului Major? (Bibi a fost soldat în această unitate, n,m.). "Un soldat foarte inteligent şi în formă fizică excelentă (...). Mergeţi la vot! Votaţi-mă! Votaţi numai Likud, orice alt vot va fi un vot pentru Lapid!".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici