COMENTARIU Lelia Munteanu: Duhul fără Lampă

Cu muuult înainte de inventarea Facebook-ului, Duhul fără Lampă se pitise în biblioteca Universităţii din Cordoba - pe ultimul raft, între filele unei cărţi fără sfârşit, Bihar al-Anwar (Mări de Lumini), pe care o răsfoia uneori. Privea oamenii fără interes, cu ochii lui uşor înceţoşaţi, de cititor profesionist (avea fizionomia inexpresivă a introvertiţilor).

675 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Duhul fără Lampă

Până în ziua în care i-a atras violent atenţia. Nu fiindcă n-o mai văzuse niciodată pe-acolo (niciodată, în ultimele sute de ani, de când se strecurase în cartea aceea stranie), ci fiindcă strălucirea ei nu se potrivea în montura mată a locului. Trupul ei răspândea un fel de nelinişte, un frison, o promisiune şi un avertisment. O privea cu ochiul expertului, fiindcă odată, demult, Duhul fără Lampă trăise pe Hoveniersstraat, în Anvers. (Se aciuise în prăvălia unui evaluator de diamante. Prima vorbă pe care a învăţat-o acolo n-a fost carat, taietură, culoare, ci „mazal". Cu „Mazal!" se pecetluiau toate afacerile, încât, de atunci, cuvântul „noroc" i se părea că sună ireversibil numai în ebraică).

... Îi cântărea caratele, transparenţa subtilă a pielii, îi evalua fascinat tăietura - strălucirea care refracta şi reflecta lumina nisipie a rafturilor ticsite. Era foarte atent la felul în care se mişca, lăsând să plutească în urmă, preţ de câteva secunde, ca un parfum, culoarea formei sale. A numit-o imediat Maria Al-Andalusiyya şi Duhul fără Lampă nu s-a mai îndoit: Maria Al-Andalusiyya era un briliant veritabil. Otrava celor 57 de faţete îi pătrundea încet în cuget. 

Cum se termină povestea? Nu se mai termină. Şi-a ascuns nălucirea cu grijă, între filele Mărilor de Lumini, lângă cele mai preţioase lucruri pe care le adunase, şi a adormit adânc, ca atunci când era copil, în prima lui eternitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici