COMENTARIU Lelia Munteanu: Shalom şi Salaam

Pentru a doua oară în mai puţin de trei luni, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington, Yusef Al-Utaiba, se adresează direct poporului israelian, prin intermediul celui mai vândut cotidian.

728 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Shalom şi Salaam

Sursă foto: Facebook

Primul lucru pe care iscusitul diplomat emiratez ţine să îl sublinieze în articolul său publicat astăzi în Yedioth Ahronoth este că ţara sa "a închis poarta anexărilor" israeliene în Cisiordania. Deşi n-o exprimă explicit, a barat şi calea Marelui Plan de Pace Trump pentru Orientul Mijlociu. Sau, mai plauzibil, acela fusese doar una dintre cacealmalele tipice artei de negociator a preşedintelui Americii şi, în sfârşit, adevăratul Plan îşi dezvăluie obiectivele.

Normalizarea relaţiilor a "două dintre cele mai dinamice şi vibrante societăţi din Orientul Mijlociu", scrie ambasadorul, va surclasa "moştenirea tenebroasă a ostilităţilor şi conflictelor" aducînd speranţa păcii şi prosperităţii.

"Normalizarea a început şi va continua în trepte. Prioritatea cea mai urgentă, pe care am stabilit-o deja, e lupta împotriva virusului Corona. În urma convorbirii telefonice dintre cei doi miniştri de Externe, am deschis o cale de comunicare directă. În scurt timp, vom începe discuţiile privitoare la legăturile aviatice, comunicaţii şi transport internaţional. Vom continua cu teme precun sănătatea, securitatea, alimentaţia şi apa, schimbările climatice, tehnologia şi energia, schimburile în domeniul culturii şi al educaţieiiale, precum şi dialogurile la nivel ministerial (...). Guvernele noastre vor lucra, în parallel, la reglementarea vizelor de intrare, pentru turişi, studenţi şi antreprenori. Companiile noastre aeriene vor asigura zboruri directe dintr-o ţară în alta şi spre alte destinaţii, aproape oriunde în lume". Pentru Israel, zboruri directe spre Emirate înseamnă foarte apropiata normalizare a relaţiilor şi cu Arabia Saudită.

"Din poziţia de capitală a start-up-urilor şi comunicaţiilor în Golf, Emiratele se aşteaptă la o adâncire a relaţiilor cu high-tech-ul israelian. Înalta specializare şi experienţa Emiratelor, ca leader mondial în domeniul energiei, va mări şi adânci potenţialul colaborărilor în regiune. Emiratele Arabe sunt şi cel mai mare şi cel mai ieftin producător de energie din lume, energie solară şi alte forme de generare a electricităţii alternative".

Ambasadorul Al-Utaiba oferă o viziune ecumenică, mult prea optimistă,  a viitorului religios al regiunii: "(...) să stăm împreună de Seder Pesah, la masa de Iftar Ramadan sau la masa de Crăciun".

O fină aluzie la necesitatea importului de armament american de cea mai înaltă tehnologie: "Împreună cu Statele Unite, vom conlucra la întărirea securităţii noastre comune". Un semnal adresat Iranului: "Cu mai multă conştientizare şi capacităţi sporite de confruntare, vom putea înfrunta împreună pericolele şi riscurile". Soarta palestinienilor -  expediată într-o frază: "Emiratele Arabe vor fi în continuare un suporter entuziast şi constant al poporului palestinian - al respectului faţă de el, al drepturilor lor şi a suveranităţii lor statale".

Poarta închisă în primul aliniat deschide o alta în ultimul, în frumoasa tradiţie a retoricii arabe: "Fiecare dintre noi a construit o societate modernă şi de viitor, dar până acum am făcut-o separat. <Cartierul> nostru are un gard. De acum, în gard s-a deschis o poartă. Împreună, Israelul şi Emiratele vor putea păşi pe poartă. Ca în orice demers, vor exista revelaţii şi greutăţi. Uneori ne vom certa asupra drumului. Dar direcţia e clară şi mai sigură ca niciodată: un Orient Mijlociu mai liniştit, mai prosper şi mai plin de speranţă".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici