Edmond Niculuşcă: BOR aruncă în derizoriu Învierea lui Hristos!

M-am gândit mult dacă să-mi spun opinia sau nu, ca unul care a studiat teologia. Paştile se pot sărbători şi fără Lumină şi fără prescuri! Excepţiile anunţate aseară de Ministrul de Interne sunt doar despre lăcomia Patriarhului şi grava incultură a celor care ne guvernează.

450 afișări
Imaginea articolului Edmond Niculuşcă: BOR aruncă în derizoriu Învierea lui Hristos!

DE PUBLICAT: Opinie Edmond Niculuşcă: BOR aruncă în derizoriu Învierea lui Hristos!

M-am gândit mult dacă să-mi spun opinia sau nu, ca unul care a studiat teologia. Paştile se pot sărbători şi fără Lumină şi fără prescuri! Excepţiile anunţate aseară de Ministrul de Interne sunt doar despre lăcomia Patriarhului şi grava incultură a celor care ne guvernează.

Învierea lui Hristos e despre omorârea morţii. După Înviere, moartea nu mai e, cum spusese Iov „stăpână a spaimelor”. Credinţa creştină ne spune că moartea nu există prin ea însăşi, căci nu viaţa este un fenomen al morţii, ci moartea un fenomen provizoriu al vieţii. Prin păcat, moartea devine destinul „natural” al „muritorilor”. Rana e atât de adâncă şi răul atât de virulent încât necesită o terapie dumnezeiască, care duce la tragismul „morţii lui Dumnezeu” prin răstignire pe cruce, care purifică moartea. Fiul se întrupează în „natura moartă” a omului pentru a o vindeca şi a-i da viaţă.

Răstignirea şi Învierea reprezintă cea mai frumoasă lecţie, pentru întreaga umanitate, despre sacrificiu, speranţă, simplitate, smerenie, despre iubirea dintre oameni, iar pentru creştini, cea mai puternică speranţă că am fost eliberaţi de moarte, şi că deşi vom muri vom fi vii.

Prescurile denumite greşit “paşti”, căci Paşti e Hristos răstignit şi înviat, o zice Sf. Pavel şi întreaga imnografie a Bisericii, care ni se împărtăşeşte în Liturghie prin Euharistie, dar şi Lumina Sfântă, sunt doar două simboluri. Atât şi nimic mai mult. Prescurile, un simbol-inovaţie, fără niciun argument dogmatic, iar Lumina Învierii, un simbol văzut al Luminii necreate în care “ne vom îmbrăca” şi noi, murind şi înviind cu Hristos.

Pe scurt, excepţiile anunţate de Ministrul de Interne sunt utile doar ca să crească gradul de infectare şi să ne facă să înţelegem: 1. cât de puţin înţelegem despre credinţă noastră creştină; 2. cât de amatori şi nepregătiţi suntem în toate; 3. cât de populişti sunt conducătorii noştri; 4. cât de lacom e Patriarhul Bisericii Ortodoxe; 5. cât de singuri suntem.

Sunt mâhnit... trăim vremuri complicate conduşi de oameni mici şi lacomi, iar asta nu poate decât să facă lucrurile să fie şi mai rele.

Edmond Niculuşcă îţi spune săptămânal pe Smart Radio poveşti din Bucureştii Ce Se Duc.

Autor: Edmond Niculuşcă

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici