ACCIDENTUL MINIER din Turcia: Două incendii au izbucnit în mina din Soma cu câteva zile înaintea exploziei din 13 mai

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere la mina de cărbune din Soma, în vestul Turciei, unde 301 mineri au murit în accidentul industrial cel mai grav produs în Turcia, au arătat că două incendii au izbucnit cu câteva zile înainte de explozie, a anunţat presa locală.

218 afișări
Imaginea articolului ACCIDENTUL MINIER din Turcia: Două incendii au izbucnit în mina din Soma cu câteva zile înaintea exploziei din 13 mai

ACCIDENTUL MINIER din Turcia: Două incendii au izbucnit în mina din Soma cu câteva zile înaintea exploziei din 13 mai (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În cadrul anchetei privind accidentul produs la 13 mai, experţii au analizat imaginile camerelor de supraveghere filmate în perioada 27 aprilie - 18 mai de către 16 camere amplasate la complexul minier, a anunţat agenţia de presă turcă Dogan.

Un prim incendiu s-a declanşat la 11 mai şi a durat 16 ore, fiind urmat de un al doilea, cu o zi înaintea dramei, la 12 mai, a anunţat Dogan.

Niciunul dintre cele două incendii nu a fost consemnat în registrul complexului minier, potrivit raportului emis de biroul procurorului din Soma.

Compania exploatatoare Soma Komur, acuzată că a neglijat normele de securitate în favoarea profitului cu costuri foarte mari, a negat orice responsabilitate în accident, în timp ce opt dintre oficialii săi au fost arestaţi şi inculpaţi pentru omucidere din culpă la sfârşitul lui mai.

Majoritatea minerilor au murit intoxicaţi cu monoxid de carbon. Un prim raport al anchetei a subliniat mai multe încălcări ale normelor de securitate miniere, mai ales lipsa detectoarelor de monoxid de carbon şi prezenţa unor plafoane din lemn în locul unor structuri de metal.

Gestionarea catastrofei a pus presiune pe Guvernul islamo-conservator al premierului Recep Tayyip Erdogan, candidat la alegerile prezidenţiale din august.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici