ATENTATELE din Paris: 23 de persoane reţinute, 31 de arme confiscate, anunţă ministrul francez de Interne

Douăzeci şi trei de persoane au fost reţinute luni dimineaţă şi 31 de arme au fost confiscate de autorităţile franceze, în urma unor percheziţii administrative efectuate în mai multe oraşe din Franţa, a anunţat Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne, citat de publicaţia Le Figaro.

3178 afișări
Imaginea articolului ATENTATELE din Paris: 23 de persoane reţinute, 31 de arme confiscate, anunţă ministrul francez de Interne

ATENTATELE din Paris: Cel puţin 12 persoane reţinute, în urma a peste 150 de percheziţii în Franţa

UPDATE: 13.00 - Bernard Cazeneuve: 23 de persoane reţinute, 31 de arme confiscate

În cursul nopţii de duminică spre luni, au avut loc 168 de percheziţii administrative la domiciliile celor suspectaţi că ar fi avut legătură cu atentatele teroriste din Paris de vineri seară. Percheziţiile s-au desfăşurat în 19 departamente şi în marile aglomeraţiii urbane din Franţa.

Potrivit ministrului francez de Interne, 23 de persoane au fost reţinute şi 31 de arme au fost confiscate, printre care şi arme de război. De asemenea, Cazeneuve a mai precizat că, în decurs de 48 de ore, de la comiterea atentatelor teroriste din Paris de vineri seară, 104 persoane care "fac obiectul unei atenţii speciale din partea autorităţilor franceze" au fost plasate în arest la domiciliu.

Site-ul publicaţiei Le Monde informa, luni dimineaţa, că peste 150 de percheziţii au avut loc în mai multe oraşe din Franţa, în cursul nopţii de duminică spre luni, fiind reţinute cel puţin 12 persoane în Lyon şi Grenoble, în cazul atentatelor teroriste de vineri seară din Paris. 

În cadrul unei operaţiunii ample de identificare a tuturor celor implicaţi în atentatele teroriste comise vineri seară în Paris, soldate cu moartea a 132 de persoane, autorităţile franceze au reţinut cel puţin 12 persoane în mai multe localităţi de la periferia oraşului Lyon şi în jurul oraşului Grenoble.

Cinci persoane au fost interpelate şi reţinute în Lyon, după ce autorităţile au descoperit "un arsenal de război" în posesia acestora. În locuinţa unuia dintre cei cinci suspecţi, din localitatea Feyzin, aflată la periferia sudică a oraşului Lyon, au fost găsite lansatoare de rachetă, arme automate şi o mitralieră Kalaşnikov, potrivit unei surse apropiate anchete, citată de publicaţia franceză Le Figaro. În regiunea Lyonului şi în sectorul Villefranche-sur-Saone, au avut loc 30 de percheziţii.

O sursă citată de AFP a declarat că operaţiunile de percheziţie efectuate în mai multe regiuni din Franţa au ca scop descoperirea armelor, pe lângă interpelarea tuturor celor implicaţi în atentatele teroriste de vineri seară. Profilul acestora nu este neapărat de terorişti, ci mai curând de delicvenţi.

Operaţiunile din Bobigny au vizat persoane care sunt suspecte de acte de radicalizare sau apropiate mişcării islamiste.

De asemenea, percheziţii şi interpelări au mai avut loc şi în oraşul Toulouse, unde ar fi crescut Mohamed Merah, unul dintre atacatorii atentatelor din 2012 din Toulouse şi Montauban, care au vizat militari francezi şi cetăţeni francezi evrei, pentru că în zona respectivă există o comunitate puternică de musulmani. Cel puţin trei persoane au fost plasate în arest preventiv, potrivit unei surse din Parchetul din Toulouse citată de AFP.

În martie 2012, Mohamed Merah a omorât şapte persoane "în numele islamului": trei militari francezi, un profesor şi trei eleve de la o şcoală evreiască.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici