Australia va înlocui monarhul britanic de pe bancnote cu un simbol al culturilor indigene

Australia va elimina monarhul britanic de pe bancnotele sale, după ce a ales să folosească un design autohton pentru bancnota de 5 dolari australieni în locul unei ilustraţii a regelui Charles.

759 afișări
Imaginea articolului Australia va înlocui monarhul britanic de pe bancnote cu un simbol al culturilor indigene

Membrii familiei regale britanice au apărut pe bancnotele ţării încă de pe vremea lirei australiene, însă moartea reginei Elisabeta a II-a a determinat susţinătorii unei republici australiene să solicite eliminarea chipului monarhului de pe bancnota de 5 dolari australieni.

Banca Rezervelor Australiei(RBA) a declarat joi că Regele Charles nu va mai apărea pe bancnote în viitor, bancnota de 5 dolari australieni fiind reproiectată pentru a încorpora o imagine care să reprezinte comunităţile indigene ale ţării. Banca centrală a consultat guvernul cu privire la această schimbare, care ar urma să intre în vigoare peste câţiva ani, conform Financial Times.

Trezorierul Jim Chalmers a salutat mişcarea ca fiind un "bun echilibru" pentru Australia în era post-elisabetană.

Mişcarea republicană din Australia a considerat de mult timp moartea reginei ca fiind un moment crucial pentru o posibilă schimbare a sistemului politic al ţării. Monarhul britanic încă este şeful oficial al statului australian şi numeşte un guvernator general pentru a acţiona ca reprezentant al coroanei în ţară, deşi poziţia este în mare parte ceremonială.

Regina Elisabeta a II-a a apărut pentru prima dată pe bancnota australiană de o liră sterlină în 1953, iar imaginea sa a fost preluată pe primele bancnote de un dolar australian după decimalizarea din 1966.

Portretul ei a fost adoptat şi pentru bancnota polimerică de 5 dolari australieni în 1992. RBA, care va consulta comunităţile indigene cu privire la un nou design, a declarat că actuala bancnotă de 5 dolari australieni va mai rămâne în circulaţie pentru câţiva ani.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici