Ce avere are Vladimir Putin sau Tony Blair? "Pandora Papers", documentele secrete care oferă date despre averile liderilor a numeroase ţări

  • "Pandora Papers" - O nouă serie de documente secrete oferă date despre averile liderilor a numeroase ţări
  • Sunt prezentate informaţii despre active deţinute inclusiv de Vladimir Putin, Tony Blair, Volodimir Zelenski şi regele Abdullah al Iordaniei
8960 afișări
Imaginea articolului Ce avere are Vladimir Putin sau Tony Blair? "Pandora Papers", documentele secrete care oferă date despre averile liderilor a numeroase ţări

Ce avere are Vladimir Putin sau Tony Blair? "Pandora Papers" - documentele secrete care oferă date despre averile liderilor a numeroase ţări

Averile secrete şi afacerile unor lideri politici cunoscuţi la nivel internaţional au fost dezvăluite printr-o serie de documente secrete denumite "Dosarele Pandora", conform postului BBC News şi cotidianului The Guardian.

Aproximativ 35 de actuali sau foşti lideri politici şi peste 300 de funcţionari publici figurează în documente obţinute de la companii offshore.

Conform documentelor, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei are proprietăţi secrete în valoare de aproape 100 de milioane de dolari în Malibu, Washington şi Londra.

Fostul premier britanic Tony Blair şi soţia acestuia au beneficiat de reduceri notariale în valoare de 312.000 de lire sterline (422.600 de dolari) la achiziţionarea unui imobil în Londra.

Documentele relevă legături între preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi active secrete din Monaco, deşi numele liderului de la Kremlin nu apare în documente. De asemenea, premierul Cehiei, Andrej Babis, care va candida într-un scrutin săptămâna viitoare, pare să fi ascuns investiţii prin companii offshore pentru cumpărarea a două vile în sudul Franţei, cu o valoare estimată între 16 şi 22 de milioane de dolari.

Preşedintele Kenyei, Uhuru Kenyatta, şi şase membri ai familiei sale deţin în secret companii offshore. Una dintre firme are active de circa 30 de milioane de dolari.

Membri ai anturajului premierului Pakistanului, Imran Khan, au companii în valoare de milioane de dolari.

Firma de avocatură înfiinţată de preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, pare să fi ascuns numele proprietarului real, un fost politician rus acuzat de fraudă.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a transferat activele deţinute într-o companie secretă cu puţin timp înainte de a fi ales în funcţie, în 2019.

Preşedintele Ecuadorului, Guillermo Lasso, fost bancher, a înlocuit o fundaţie din Panama care efectua lunar plăţi către rudele sale cu un trust din statul american Dakota de Sud.

Familia preşedintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliev, pare să deţină în secret proprietăţi în Marea Britanie prin intermediul unei firme offshore.

"Dosarele Pandora" ("Pandora Papers") sunt cele mai recente dezvăluiri dintr-o serie a ultimilor şapte ani, incluzând "LuxLeaks", "FinCen Files", "Paradise Papers" şi "Panama Papers". Aceasta este cea mai amplă examinare de documente realizată de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ). 

Pandora Papers reprezintă o serie 12 milioane de documente care reuşesc să demaşte funcţionarea unei realităţi financiare ascunse, marcată de averi uriaşe, evaziune fiscală şi, în anumite cazuri, spălare de bani, faptele fiind comise de unii dintre cei mai puternici şi bogaţi oameni din lume, conform BBC.

Cu ajutorul a 14 surse, peste 600 de jurnalişti din 117 ţări au analizat documentele de-a lungul unei perioade de câteva luni. Datele au fost obţinute de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) din Washington DC, care a lucrat cu peste 140 organizaţii media asupra uneia dintre cele mai mari investigaţii globale din istorie.

Pandora Papers includ 6,4 milioane de documente, aproape 3 milioane de imagini, peste un milion de email-uri şi aproape 500.000 de foi de calcul.

Potrivit estimărilor ICIJ, banii ascunşi în paradisuri fiscale însumează cel puţin 5.600 de miliarde de dolari şi pot ajunge la 32.000 de miliarde de dolari.

„Abilitatea de a ascunde bani exercită un impact direct asupra vieţilor voastre... afectează accesul copiilor la educaţie, sănătate şi la o locuinţă”, spune Lakshmi Kumar, membru al think-tank-ului american Global Financial Integrity.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici