China şi Rusia semnează un pact pentru demarcarea frontierelor

China şi Rusia au semnat luni un pact privind demarcarea graniţei comune de 4.300 de kilometri, scena unor confruntări sângeroase în timpul Războiului Rece.

24 afișări
Imaginea articolului China şi Rusia semnează un pact pentru demarcarea frontierelor

China şi Rusia semnează un pact pentru demarcarea frontierelor (Imagine: Mediafax/AFP)

"Protocolul adiţional privind partea estică a graniţei" a fost semnat de ministrul chinez de Externe, Yang Jiechi şi omologul său rus, Serghei Lavrov, potrivit agenţiei China Nouă.

Rusia este interesată să sporească exporturile de petrol, gaze şi produse nucleare către China, al doilea mare consumator mondial de petrol, deşi dezvoltarea Chinei este privită cu oarecare îngrijorare de elita Moscovei.

Rusia, a cărei economie este în creştere pentru al zecelea an consecutiv, încearcă să apropie relaţiile cu China pe o serie de teme de interes mondial, inclusiv Iranul şi Coreea de Nord.

Dar în ultimii 100 de ani relaţiile dintre cele două state au oscilat foarte mult. China şi Uniunea Sovietică au ajuns de la cele mai bune prietene în anii '50 la rivale, zece ani mai târziu, suspectându-se reciproc şi având dispute la graniţă în urma separării ideologice.

Cele două state au semnat un acord privind demarcarea părţii de est a frontierei în 1991, urmat de un acord suplimentar în 2004. Un pact privind graniţa vestică a fost semnat în 1994.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici