Coreea de Sud este îngrijorată de o intensificare a naţionalismului în Japonia

Ministrul sud-coreean de Externe a avertizat joi asupra unei creşteri a naţionalismului în politica japoneză şi a unei agresivităţi tot mai mari în materie teritorială.

255 afișări
Imaginea articolului Coreea de Sud este îngrijorată de o intensificare a naţionalismului în Japonia

Kim Sung-Hwan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În general, situaţia politică din Japonia arată semne de consolidare a dreptei şi unii spun că Japonia devine tot mai naţionalistă", a declarat ministrul Kim Sung-Hwan în faţa oamenilor de afaceri, potrivit agenţiei Yonhap.

"Urmărim situaţia cu atenţie şi vom fi pregătiţi să (o) gestionăm", a adăugat Kim. "Japonia devine tot mai conservatoare şi agresivă în materie teritorială şi trebuie să fim atenţi".

Premierul japonez Yoshihiko Noda (de centru-stânga) a dizolvat săptămâna trecută Camera Deputaţilor, dechizând calea unor alegeri legislative anticipate, care vor avea loc la 16 decembrie.

Sondajele anunţă că opoziţia, condusă de către un fost premier, Shinzo Abe, ar trebui să câştige.

Mişcarea sa, Partidul Liberal-Democrat (PLD), a promis în această săptămână să redefinească doctrina militară niponă pentru a oferi forţelor de autoapărare dreptul de a interveni în favoarea unui aliat.

Tokyo şi Seulul îşi dispută suveranitatea asupra unui şir de insule izolate în Marea Japoniei, insulele Dokdo, potrivit denumirii coreene, sau Takeshima, potrivit denumirii japoneze.

Aceste insule sunt situate la jumătatea distanţei care separă Japonia şi Coreea de Sud.

Tensiunea în jurul insulelor a crescut în august. Atunci, preşedintele sud-coreean Lee Myung-Bak a vizitat insulele, gest denunţat de Japonia. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici