Dezvăluiri despre ultimele zile din viaţa lui Hitler: Ce discurs le-a ţinut liderul nazist generalilor săi şi pe cine a făcut responsabil pentru pierderea războiului

Au apărut noi dezvăluiri despre ultimele zile din viaţa liderului nazist Adolf Hitler. Cu câteva zile înainte de a se sinucide, acesta le-a ţinut un discurs generalilor.

16652 afișări
Imaginea articolului Dezvăluiri despre ultimele zile din viaţa lui Hitler: Ce discurs le-a ţinut liderul nazist generalilor săi şi pe cine a făcut responsabil pentru pierderea războiului

Adolf Hitler (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dezvăluirile apar în jurnalele lui Guy Lidell, pe atunci director general adjunct al Serviciului de Securitate britanic, acestea fiind publicate pentru prima dată, informează dailymail.co.uk.

Potrivit documentelor, care aparţin acum Arhivei Naţionale Britanice, Hitler le-a spus generalilor săi şi lui Heinrich Himmler, şeful SS, că fusese minţit şi trădat de toată lumea. Liderul nazist a susţinut că poporul german "merită să moară" pentru că nu a luptat suficient în timpul războiului.

Hitler nu şi-ar fi asumat eşecul din al Doilea Război Mondial, afirmând că responsabil este poporul german: "Toată lumea m-a minţit, toată lumea m-a înşelat, nimeni nu mi-a spus adevărul. Armata m-a minţit şi acum SS-ul m-a lăsat în voia sorţii. Poporul german nu a luptat eroic, merită să moară. Nu eu am pierdut războiul, ci poporul german", a susţinut Hitler.

Potrivit documentelor, Hitler ar fi fost "dărâmat" în acele ultime zile, înainte de a-l părăsi Himmler insistând că liderul nazist trebuia să părăsească Berlinul.

După ce a ţinut discursul, Hitler a avut o cădere nervoasă, arată documentele. De asemenea, Hitler era resemnat cu ideea că urma să moară. Spre deosebire de agitaţia din timpul discursului, în noaptea în care s-a sinucis Hitler ar fi fost "calm". 

Ministrul armamentului, Albert Speer, numit în funcţia respectivă pentru că era arhitectul preferat al Fuhrer-ului, a dezvăluit cum Hitler i-ar fi spus că moartea reprezenta o "eliberare" pentru el şi că ştia că războiul era pierdut.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici