Europa Centrală şi de Est au cei mai puţini membri în instituţiile Uniunii Europene. Cine ocupă cele mai multe funcţii

  • Conform unui nou studiu, cetăţenii UE din ţările membre centrale şi de est sunt subreprezentaţi în instituţiile blocului.
  • Raportul de la European Democracy Consulting a analizat 72 de instituţii, organisme şi agenţii ale UE, datând din 1952 până în prezent, acoperind 89 de roluri şi aproape 500 de deţinători de funcţii.
  • Concluzia studiului este că că birocraţia europeană arată o „lipsă de reprezentare şi diversitate”.
1165 afișări
Imaginea articolului Europa Centrală şi de Est au cei mai puţini membri în instituţiile Uniunii Europene. Cine ocupă cele mai multe funcţii

Europa Centrală şi de Est au cei mai puţini membri în instituţiile Uniunii Europene. Cine ocupă cele mai multe funcţii

Populaţia Europei  de est se află la finalul clasamentului, deţinând doar 2,7% din funcţii (sau 13 numiri) în întreaga perioadă studiată. În aceeaşi situaţie se află şi central-europenii, care au deţinut 2,3% din roluri (sau 11 numiri) din 1952. Prin comparaţie, europenii din vest au deţinut 61,3% din funcţii (294), sud-europenii aproximativ 27% (129) şi europenii din nordul continentului, aproximativ 7%.

Peste 32% din numirile europenilor occidentali au fost în funcţii de conducere ale instituţiilor UE.  Procentul a scăzut la 18% pentru Europa de Nord şi la zero pentru Europa Centrală.

EDC defineşte „Europa de Nord” ca Suedia, Finlanda şi Danemarca, „Europa de Vest” ca Irlanda, Franţa, Ţările de Jos, Belgia, Germania şi Austria, „Europa Centrală” ca Cehia, Slovacia, Ungaria, Croaţia şi Slovenia, „Europa de Est ”ca Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Bulgaria şi „ Europa de Sud”ca Portugalia, Spania, Italia şi Grecia, potrivit POLITICO.

EDC spune că această disparitate este rezultatul oscilării UE între „reprezentare egală a statului şi reprezentare proporţională bazată pe populaţie” şi recomandă instituţiilor UE să recunoască problema şi să publice un raport anual care să precizeze obiective clare pentru îmbunătăţirea reprezentării geografice.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici