Israelul a atacat poziţii din Fâşia Gaza ca ripostă la tiruri de rachete. Washingtonul este preocupat

Armata israeliană a atacat, vineri dimineaţă, poziţii islamiste din Fâşia Gaza, ca ripostă la atacuri cu rachete asupra Israelului, iar Statele Unite exprimă preocupări asupra amplificării tensiunilor israelo-palestinene, în contextul unei serii de incidente.

1007 afișări
Imaginea articolului Israelul a atacat poziţii din Fâşia Gaza ca ripostă la tiruri de rachete. Washingtonul este preocupat

Israelul a atacat poziţii din Fâşia Gaza ca ripostă la tiruri de rachete. Washingtonul este preocupat

Avioane militare israeliene au atacat vineri dimineaţă o fabrică subterană de rachete a grupului fundamentalist Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza. Raidurile aeriene au avut loc în zona Al-Maghazi, în centrul teritoriului palestinian Fâşia Gaza, conform cotidianului The Times of Israel.

"Raidurile aeriene au fost efectuae ca ripostă la tiruri de rachete lansate din Fâşia Gaza spre Israel", a comunicat armata israeliană.

Agenţia palestiniană de presă Shehab a relatat că a fost atacat un "obiectiv a rezistenţei" palestiniene din zona Al-Maghazi. Nu au fost raportate victime.

Militanţi palestinieni au tras focuri cu arme automate în direcţia avioanelor militare israeliene, în timpul raidurilor aeriene, iar gloanţele au avariat, în cădere, o casă din oraşul israelian Sderot, situat foarte aproape de frontiera cu Fâşia Gaza.

Raidurile aeriene israeliene în Fâşia Gaza intervin după ce militanţi islamişti au lansat joi seară patru rachete spre teritoriul Israelului. O rachetă a fost interceptată de sistemele antibalistice, iar celelalte trei au căzut în Fâşia Gaza. Nu au fost raportate victime. Atacul cu rachete nu a fost revendicat, dar Israelul consideră că este responsabilă mişcarea islamistă Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza.

Atacurile cu rachete din Fâşia Gaza intervin după ce joi armata israeliană l-a ucis în Jenin, Cisiordania, pe un lider local al Jihadului Islamic, F. Salameh, acuzat de autorităţile israeliene de implicare într-o serie de atacuri teroriste. În operaţiune a fost ucis şi un alt militant palestinian.

În contextul tensiunilor şi pe fondul confirmării victoriei coaliţiei lui Benjamin Netanyahu în scrutinul parlamentar din Israel, trei agenţi de poliţie au fost răniţi, joi după-amiază, într-un atac comis de un islamist palestinian la intrarea în centrul vechi al oraşului Ierusalim. Atacul a avut loc la intrarea în centrul vechi, în zona Porţii Damascului, potrivit site-ului Ynetnews.com. Un individ care fusese oprit de forţele de ordine israeliene pentru că părea suspect a început să atace agenţii de poliţie cu un cuţit. Trei agenţi au fost răniţi în atac. Autorul atacului, un palestinian din zona Beit Hanina (Ierusalimul de Est), a fost împuşcat mortal de forţele de ordine. Autorităţile israeliene consideră atacul drept "act terorist".

Într-un alt incident, o adolescentă israeliană în vârstă de 14 ani a fost împuşcată joi seară în apropierea coloniei evreieşti Kiryat Arba din Cisiordania, fiind spitalizată în stare critică. Anterior, tot joi, un militar israelian a fost rănit după ce a fost lovit intenţionat cu un vehicul de un palestinian, pe Drumul 443, care face legătura între Ierusalim şi Tel Aviv.

Tensiunile dintre israelieni şi palestinieni s-au amplificat în ultimul an. În ultimele luni, militanţi islamişti au atacat de nenumărate ori posturi militare israeliene din Cisiordania, pe fondul furiei privind prezenţa israeliană şi activităţile de colonizare. La începutul acestui an, în Israel au fost comise o serie de atacuri, soldate cu zeci de morţi. În replică, 49 de palestinieni, inclusiv civili, au fost ucişi, în august, în confruntări armate produse în Cisiordania între armata israeliană şi combatanţi ai grupului Jihadul Islamic.

Antony Blinken, secretarul de Stat american, l-a sunat joi seară pe Yair Lapid, premierul în funcţie israelian, şi i-a transmis că Washingtonul este "profund îngrijorat" de "tensiunile în creştere" din Cisiordania.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici