Jurnalistul american Evan Gershkovich rămâne în arest preventiv în Rusia

O instanţă judiciară din Moscova a decis, marţi, menţinerea în arest preventiv a jurnalistului american Evan Gershkovich, respingând cererea de plasare sub control judiciar, informează postul de televiziune CNN.

119 afișări
Imaginea articolului Jurnalistul american Evan Gershkovich rămâne în arest preventiv în Rusia

Tribunalul din Moscova a anunţat menţinerea deciziei Judecătoriei Lefortovski privind deţinerea în arest preventiv a jurnalistului Evan Gershkovich.

Echipa juridică a jurnalistului american ceruse eliberarea acestuia, recomandând măsura controlului judiciar, inclusiv prin plata unei cauţiuni de 50 de milioane de ruble (613.000 de dolari). "Grupul Dow Jones, proprietarul publicaţiei The Wall Street Journal, furnizase o scrisoare privind garanţii şi semnalase intenţia de a suporta o cauţiune de 50 de milioane de ruble. Dar solicitarea a fost respinsă", a declarat avocata Maria Korchagina.

Lynne Tracy, ambasadoarea SUA la Moscova, l-a vizitat luni pe jurnalistul american Evan Gershkovich, diplomatul afirmând că reporterul publicaţiei The Wall Street Journal deţinut preventiv în Rusia sub acuzaţia de spionaj este în stare bună. "L-am vizitat astăzi pe jurnalistul Evan Gershkovich la Penitenciarul Lefortovo, fiind prima dată când mi s-a oferit acces la el de când a fost arestat ilegal în urmă cu peste două săptămâni. Este în stare bună şi rămâne puternic. Reiterăm apelul de a fi eliberat imediat", a declarat Lynne Tracy, într-un mesaj postat luni pe contul de Twitter al Ambasadei SUA din Rusia.

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a denunţat, săptămâna trecută, deţinerea "total ilegală" a jurnalistului Evan Gershkovich în Rusia şi a discutat cu familia acestuia. Departamentul de Stat de la Washington a stabilit că jurnalistul Evan Gershkovich este deţinut "în mod incorect" în Rusia. "Această desemnare modifică dinamica acestui caz. Arătăm clar că ceea ce se întâmplă este total ilegal", a afirmat Biden. Însă Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a respins "tentative de exercitare a presiunilor".

Jurnalistul american Evan Gershkovich a fost pus oficial sub acuzare pentru spionaj în favoarea Statelor Unite. Ziaristul a negat acuzaţiile. Evan Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost reţinut de agenţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) în oraşul rus Ekaterinburg sub acuzaţia de "spionaj în favoarea agenţiilor guvernamentale din SUA". Ulterior, a fost plasat de o instanţă în arest preventiv. Jurnalistul publicaţiei The Wall Street Journal este acuzat că a colectat informaţii despre obiective militare ruse. Dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 20 de ani de închisoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici