Lavrov nu a discutat cu Diaconescu despre Tezaurul românesc

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nu a discutat cu omologul său român, Cristian Diaconescu, despre reluarea negocierilor privind returnarea tezaurului românesc, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE de la Moscova, Andrei Nesterenko, citat de presa rusă.

55 afișări
Imaginea articolului Lavrov nu a discutat cu Diaconescu despre Tezaurul românesc

Lavrov nu a discutat cu Diaconescu despre Tezaurul românesc (Imagine din arhiva Mekdiafax Foto/AFP)

El a precizat că negocierile ruso-române desfăşurate la 27 februarie nu s-au referit la reluarea negocierilor privind tezaurul românesc, ci la revitalizarea activităţii unei comisii comune pentru studierea unor probleme legate de relaţiile bilaterale, conform site-ului Novaia Politika.

"Comisia a fost înfiinţată pentru a analiza o întreagă gamă de probleme", cu accent pe istoria dificilă a relaţiilor dintre cele două ţări. "Şi este o gamă mult mai amplă de studiat, din cauza istoriei noastre comune, în care există multe evenimente controversate", a spus el, referindu-se la subiecte legate de demobilizarea armatei ruse la încheierea Primului Război Mondial, ocupaţia din perioada 1918 - 1940, acţiunile autorităţilor române în Transnistria în perioada 1941 - 1943 sau în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

"Pentru a obţine un tablou complet şi obiectiv, Comisia va analiza întregul complex de relaţii dificile dintre cele două ţări în prima jumătate a secolului XX, şi nu aspecte individuale de interes pentru una dintre părţi", a adăugat Nesterenko, potrivit agenţiei RIA Novosti, citată de site-ul Korrespondent.net.

Ministerul român de Externe anunţase, la începutul lunii martie, că Diaconescu a solicitat, în cadrul întrevederii avute la Moscova cu Lavrov, sprijinul părţii ruse pentru impulsionarea unei noi sesiuni a comisiei comune pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului românesc. Comisia a fost creată în baza Declaraţiei comune a miniştrilor Afacerilor Externe român şi rus semnată la 4 iulie 2003, concomitent cu Tratatul politic de bază. Comisia a avut trei sesiuni, prima la Bucureşti, în anul 2004, a doua şi a treia la Moscova, în anul 2005, respectiv, în anul 2006.

MAE a precizat că ulterior, partea rusă nu a mai dat curs invitaţiilor repetate ale părţii române pentru organizarea unei noi sesiuni a comisiei comune.

"Până în prezent au fost discutate aspecte privind contextul istoric în care a avut loc depozitarea Tezaurului României la Moscova şi privind perioada imediat următoare (1916-1918), problema aurului Băncii Naţionale a României, probleme de drept internaţional conexe depozitării Tezaurului României la Moscova, elemente legate de dialogul bilateral şi multilateral pe marginea problemei Tezaurului României, precum şi aspecte de natură organizatorică care ţin de funcţionarea Comisiei comune", susţinea MAE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici