Liderii comunişti din R. Moldova au insistat ca PD să-i ajute să revină la putere

Preşedintele onorific al PD, Dumitru Diacov, a declarat luni că în perioada electorală au avut loc numeroase întâlniri cu lideri din cadrul PCRM, pe parcursul cărora aceştia au insistat ca PD să-i ajute să revină la putere, relatează Ziarul de Gardă în ediţia electronică.

19 afișări
Imaginea articolului Liderii comunişti din R. Moldova au insistat ca PD să-i ajute să revină la putere

Liderii comunişti din R. Moldova au insistat ca PD să-i ajute să revină la putere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Urma ca Guvernul şi conducerea Parlamentului să fie demise imediat şi să fie instituită o nouă administraţie politică în stat", a declarat Diacov. El a admis că această solicitare a Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) "a fost o adevărată ispită" pentru Partidul Democrat din Moldova (PD), dar că aceasta a rezistat.

Diacov a declarat, de asemenea, că PCRM nu mai este condus de Vladimir Voronin, ci de Mark Tkaciuc.

Cele 48 de mandate deţinute de PCRM în Parlament însumate cu cele 13 mandate deţinute de PD, ar fi format necesarul de 61 de mandate, necesare pentru alegerea şefului statului.

"Ştim că Tkaciuc face lista persoanelor care vor să preia conducerea Partidului Comuniştilor, De astăzi (luni), începe destrămarea PCRM", a afirmat Diacov, citat de site-ul Unimedia.md.

Hotărârea comuniştilor de a boicota alegerea lui Marian Lupu ca şef al statului va avea ecou "profund" în rândul organizaţiilor teritoriale, care vor fi nemulţumite de această decizie, a estimat preşedintele onorific al democraţilor moldoveni.

În opinia acestuia, refuzul comuniştilor de a participa la vot este "o dezamăgire totală pentru toată lumea", având în vedere că aceştia au repetat că vor să îşi apere patria, însă "unicul lucru pe care au vrut să îl apere a fost interesul lor".

Marian Lupu, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, a estimat, în urma eşecului alegerii sale, că există numeroase persoane care doresc să părăsească PCRM şi a subliniat că Partidul Democrat, pe care îl conduce, "rămâne deschis" celor care doresc să adere la acesta.

"Modul în care PCRM s-a comportat astăzi (luni), demonstrează că această formaţiune nu va avea aliaţi nici pe viitor", a continuat Lupu, adăugând că acest partid "este sortit la singurătate". El a estimat că dacă AIE va "rămâne consolidată şi nu vor ieşi la suprafaţă rivalităţile", PCRM va fi nevoit să facă o reevaluare a situaţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici