Mark Gitenstein, propus ambasador al SUA în România

Mark Gitenstein, nominalizat de preşedintele american Barack Obama pentru postul de ambasador în România, s-a distins prin activităţi de lobby la Camera de Comerţ din SUA, consultanţă acordată Comisiei Juridice a Senatului şi o carieră în domeniul avocaturii.

15 afișări
Imaginea articolului Mark Gitenstein, propus ambasador al SUA în România

Preşedintele SUA, Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit site-ului Casei Albe, Mark Gitenstein - absolvent al Universităţii Duke şi al Şcolii J.D. a Universităţii Georgetown - lucrează ca expert la Brookings Institution, fiind specializat pe probleme de securitate naţională şi libertăţi civice.

El este partener la compania multinaţională de avocatură Mayer Brown LLP. Înainte de a lucra la această firmă, Gitenstein a fost director executiv al Foundation for Change Inc. şi a lucrat ca funcţionar la Senat timp de 17 ani, atât la biroul lui Joseph Biden, actualul vicepreşedinte al SUA, dar şi în calitatea de consilier-şef la Comisia Juridică.

Mark Gitenstein este autorul cărţii "Matters of Principle" ("Probleme de principiu").

Potrivit site-ului Brookings Institution, Gitenstein practică avocatura în Washington D.C. din 1989. În afară de activitatea de consilier la Comisia Juridică a Senatului (1981 - 1989), Mark Gitenstein a lucrat şi pentru Comisia de Informaţii a Senatului (1975-1978) şi a oferit consultanţă şi Partidului Democrat.

Ziarul Washington Post relata la 15 noiembrie 2008 că Gitenstein, unul din cei 12 membri ai echipei de tranziţie a lui Barack Obama, a desfăşurat activităţi de lobby în valoare de milioane de dolari pentru Camera americană a Comerţului şi a susţinut legi favorabile companiilor Boeing şi General Dynamics, active în domeniul industriei apărării.

Până în toamna anului 2008, Gitenstein figura oficial ca reprezentant al companiilor AT&T, Merrill Lynch, KPMG, Ernst & Young pentru activităţi de lobby în cadrul Congresului şi Comisiei de Asigurări şi Tranzacţii (Securities and Exchange Commission).

"Prezenţa lui Gitenstein (în echipa de tranziţie - n.red.) reaminteşte că promisiunea lui Barack Obama de a se distanţa de cultura de lobby de la Washington ar putea fi mai greu de îndeplinit decât se anticipa", comenta Washington Post în noiembrie 2008.

Potrivit ediţiei din 27 februarie 2009 a Washington Post, Mark Gitenstein fusese propus pentru funcţia de asistent al procurorului general american responsabil de politici juridice, dar Casa Albă a retras nominalizarea sa după critici privind activităţile de lobby în cadrul Camerei de Comerţ din SUA.

MAE salută nominalizarea, de către preşedintele SUA, a lui Mark Henry Gitenstein pentru postul de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al SUA la Bucureşti şi îşi exprimă speranţa că acesta îşi va începe mandatul în scurt timp.

"Experienţa şi calităţile profesionale ale domnului Gitenstein reprezintă garanţii ale consolidării şi aprofundării, în continuare, ale parteneriatului strategic dintre România şi SUA, în sensul adâncirii cooperării excelente, pe toate planurile, dintre cele două state", subliniază MAE.

Nicholas Taubman, fost ambasador american la Bucureşti, între 5 decembrie 2005 şi 3 decembrie 2008 şi-a încheiat mandatul şi a plecat de la post la finele anului trecut, responsabilităţile sale fiind preluate de însărcinatul cu afaceri, Jeri Guthrie-Corn.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici