Mărturiile jurnalistului american reţinut de separatiştii proruşi: M-au bătut, mi-au legat mânile şi ochii

Jurnalistul american Simon Ostrovsky, eliberat joi după ce a fost deţinut trei zile de separatiştii proruşi în oraşul Slaviansk, din estul Ucrainei, povesteşte că a fost bătut, legat la ochi şi la mâni de "răpitori".

1438 afișări
Imaginea articolului Mărturiile jurnalistului american reţinut de separatiştii proruşi: M-au bătut, mi-au legat mânile şi ochii

Simon Ostrovsky (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aveau o fotografie cu mine, mă căutau", a povestit reporterul în vârstă de 33 de ani, care lucrează pentru site-ul american Vice News.

"Mă simt bine", a declarat el, prin telefon. ''Ei au venit să mă vadă şi mi-au spus să-mi reiau activitatea'', a adăugat el. "Răpitorii" i-au restituit echipamentul reţinut.

Jurnalistul a povestit că a fost arestat luni seara, către ora locală 22.30, la un post de control în apropiere de piaţa centrală din Slaviansk, precizând că cei care l-au răpit aveau o fotografie cu el şi că îl căutau.

"La început, m-au bătut, mi-au legat mânile şi ochii", a povestit el. "După o zi şi jumătate, m-au dezlegat mâinile şi au început să mă trateze normal", a mai relatat jurnalistul american.

- Jurnalist "provocator"

Simon Ostrovsky, care a lucrat pentru AFP în Azerbaidjan în anii 2000, se află în estul Ucrainei pentru site-ul american Vice News. Jurnalist cu experienţă în zonele de conflict, el relata despre revolta separatistă din estul Ucrainei.

Liderul separatist din Slaviansk, Viaceslav Ponomarev, a dezminţit iniţial detenţia jurnalistului, afirmând că acesta se află în sediul local al serviciilor de securitate ucrainene, aflate sub controlul proruşilor, pentru "a lucra".

La întrebările insistente ale jurnaliştilor, el a confirmat miercuri că Ostrovsky, pe care l-a calificat drept un "jurnalist provocator", se afla "în detenţie provizorie, într-o celulă". "Potrivit informaţiilor noastre, este un informator al Pravîi Sector (Sector Dreapta), grupare naţionalistă ucraineană", a declarat el pentru agenţia Interfax-Ucraina.

Această mişcare radicală, aflată la conducerea protestelor proeuropene de la Kiev, este contestată de populaţia rusofonă din estul Ucrainei. De altfel, separatiştii acuză gruparea naţionalistă că ameninţă populaţia locală şi provoacă revolte în estul ţării.

De altfel, membri grupării au fost acuzaţi pentru atacul soldat cu trei morţi comis în noaptea de sâmbătă spre duminică la ieşirea din Slaviansk, unde a fost descoperită o carte de vizită a liderului Pravîi Sector, Dmitro Iaroş.

Pe de altă parte, Washingtonul s-a arătat miercuri ''foarte preocupat'' în legătură cu "răpirea" jurnalistului şi a cerut Rusiei ''să-şi folosească influenţa în rândul grupurilor respective pentru a asigura eliberarea imediată şi în deplină siguranţă a tuturor ostaticilor din estul Ucrainei''.

În plus, trei fotoreporteri - francez, italian şi belarus - au fost reţinuţi marţi de separatiştii proruşi pentru scurt timp, după ce au surprins imagini cu o baricadă din Slaviansk. Separatiştii le-au verificat echipamentele şi le-au confiscat paşapoartele, însă ulterior i-au eliberat.

În acest context, Amnesty International a cerut oprirea imediată a "persecutărilor, răpirilor şi deţinerii jurnaliştilor" care se află în regiunile din estul Ucrainei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici