Militari israelieni denunţă abuzuri comise în Fâşia Gaza - GALERIE FOTO

Militari israelieni care au participat la ofensiva din Fâşia Gaza afirmă că numeroase abuzuri au fost comise împotriva civililor din cauza politicii "permisive" a armatei israeliene, relatează BBC News online.

42 afișări
Imaginea articolului Militari israelieni denunţă abuzuri comise în Fâşia Gaza - GALERIE FOTO

Militari israelieni denunţă numeroase abuzuri comise în cursul operaţiunilor din Fâşia Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Militarii intervievaţi susţin că au primit ordin să deschidă focul spre orice clădire sau persoană care părea suspectă, civilii fiind folosiţi uneori ca scuturi umane.

În cadrul unei campanii de dezvăluire a adevărului, grupul intitulat "Ruperea tăcerii" a adunat mărturii din partea a 26 de militari israelieni.

Israelul neagă că ar fi încălcat reglementările internaţionale privind desfăşurarea conflictelor armate.

"Ni s-a spus că militarii trebuie să îşi asigure securitatea prin deschiderea focului. Militarilor li s-a spus că vieţile lor sunt cele mai importante şi că în niciun caz nu trebuie să moară cu preţul acordării civililor beneficiul nevinovăţiei", afirmă un militar intervievat.

"Nu s-a dat ordin să se deschidă focul spre orice persoană, dar li s-a spus că în momentul în care se apropie de o casă trebuie să doboare orice persoană - chiar şi o bătrână - care ar fi în apropiere", explică alt militar.

Multe dintre aceste mărturii merg în sensul criticilor formulate anterior de organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului. Amnesty International a acuzat atât Israelul, cât şi Hamas de crime de război comise în conflictul care a durat 22 de zile.

Oficialii israelieni insistă că s-a făcut tot posibilul pentru evitarea victimelor civile, acuzând organizaţia teroristă Hamas că a deschis focul în zone rezidenţiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici