Ministrul francez de interne repetă că romii nu vor să se integreze, dar doreşte ca România să adere la Schengen

Manuel Valls a repetat miercuri pentru RMC şi BFMTV declaraţia de marţi potrivit căreia "romii au vocaţia să rămână în ţara lor şi să se integreze", apreciind că nu e "nimic de corectat" la aceste afirmaţii care au produs o polemică în contextul apropierii alegerilor municipale.

620 afișări
Imaginea articolului Ministrul francez de interne repetă că romii nu vor să se integreze, dar doreşte ca România să adere la Schengen

Manuel Valls (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul francez de Interne a mai declarat, răspunzând unei întrebări despre cererea liderului UMP (opoziţie) adresată Guvernului francez să se opună extinderii Spaţiului Schengen la Bulgaria şi România, că "în cazul în care nu sunt întrunite condiţiile, nu o putem face".

"În prezent, nu, nu putem", a răspuns Valls, citat de RMC. "Responsabilitatea acestor ţări este să-şi asigure securitatea frontierelor", a continuat ministrul, adăugând că Uniunea Europeană (UE) "recunoaşte că aceste ţări nu sunt pregătite" în acest sens.

"Vom vedea mai târziu, deoarece avem o singură dorinţă, ca România să poată recupera această întârziere. Ea a depus eforturi", a adăugat ministrul francez.

"Există reguli. Primim străini, muncitori, studenţi, refugiaţi sirieni. Dar cei care nu respectă dreptul de sejur, indiferent că sunt europeni sau din altă ţară, au vocaţia să părăsească teritoriul", a spus Valls, subliniind că "trebuie desfiinţate toate taberele, atunci când există o decizie a justiţiei şi o situaţie sanitară sau de securitate de nesuportat. Ulterior, procedăm la conducerea la frontieră, nu există alte soluţii. Dacă afişăm fermitate şi odată cu terminarea (acordării) ajutorului de repatriere...".

"Nu suntem aici să găzduim aceste populaţii. Aceste populaţii trebuie tratate cu umanitate", a mai afirmat Valls, adăugând imediat că "noi nu avem vocaţia să primim toată mizeria lumii (...), cum spunea Michel Rocard", un fost premier (1988-1991) al lui Mitterrand.

Ministrul de Interne a mai declarat că s-au încercat "programe de inserţie, cu locuinţe", dar că aceste familii "vor să rămână împreună în tabere", iar "uneori există mafii care deţin controlul asupra lor", subliniind că, astfel, acestea "au vocaţia să se întoarcă în România şi Bulgaria".

În ceea ce priveşte inserţia, el a afirmat că "există proiecte conduse de oraşe, în legătură cu România, pentru a facilita inserţia", dar acestea privesc "câteva zeci de familii care se pot integra perfect, însă este (vorba doar despre) o minoritate", subliniind că "romii au vocaţia să rămână în ţara lor şi să se integreze. Romii sunt pregătiţi să se întoarcă în România dacă au condiţii bune de inserţie".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici