O evreică din România, recunoscută ca supravieţuitoare a Holocaustului cu două ore înainte de a muri

O evreică din România emigrată în Israel a aflat că a fost recunoscută oficial ca supravieţuitoare a Holocostaului, după 20 de ani de luptă cu sistemul, cu doar două ore înainte de a muri, relatează Haaretz, în ediţia electronică de marţi.

77 afișări

Laura Derfler, în vârstă de 83 de ani, a trăit împreună cu soţul ei, Alfred, în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când ambii şi-au pierdut mai mulţi membri ai familiei. Ei au emigrat în Israel împreună, dar din anumite motive, Alfred a primit plăţi compensatorii, dar Laura nu. De fiecare dată când şi-a depus dosarul i s-a spus că nu se califică pentru primirea acestor bani din cauza anului în care a emigrat. Laura nu a înţeles niciodată acest refuz, având în vedere că cei doi fraţi ai ei, care au supravieţuit Holocaustului, au emigrat în Israel înaintea ei dar au primit compensaţii.

Luni dimineaţă, ea a primit în sfârşit statutul de supravieţuitor al Holocaustului, dar după aproape două ore a decedat.

"Nu o cunoaşteam pe Laura personal. Fiica ei m-a contactat ca să încerc să o ajut. Nu putem spune că dacă şi-ar fi primit banii la timp ar fi trăit mai mult, dar ar fi putut trăi mai bine, asta este clar", scrie autorul articolului, care critică indiferenţa cu care sunt trataţi aceşti supravieţuitori ai Holocaustului.

"Timp de mulţi ani, maşina birocratică israeliană a ştiut cum să ţină departe beneficiile de supravieţuitorii Holocaustului. În ultimii ani, mulţumită protestelor publice, normele s-au schimbat în favoarea supravieţuitorilor. Dar adeseori ne dăm seama că organismele care ar trebui să ajute supravieţuitorii nu se deranjează să îi informeze", scrie acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici