Obama a cerut aliaţilor 10.000 de militari suplimentari pentru Afganistan

Preşedintele american, Barack Obama, a solicitat aliaţilor săi să trimită 10.000 de militari suplimentari în Afganistan, dintre care 1.500 Franţei şi 2.000 Germaniei, a afirmat, marţi, cotidianul francez Le Monde, potrivit căruia Parisul ar fi dispus să facă un gest.

17 afișări
Imaginea articolului Obama a cerut aliaţilor 10.000 de militari suplimentari pentru Afganistan

Obama a cerut aliaţilor 10.000 de militari suplimentari pentru Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele american urmează să prezinte, marţi, într-un discurs susţinut la West Point, noua sa strategie pentru Afganistan şi să anunţe trimiterea a circa 30.000 de militari americani suplimentari.

Potrivit Le Monde, Washingtonul a cerut 2.000 de militari suplimentari din partea Germaniei, 1.500 din partea Italiei, 1.500 din partea Franţei şi 1.000 din partea Marii Britanii, dintre cei 10.000 solicitaţi aliaţilor.

Astfel, Barack Obama ar dispune de cei 40.000 de militari suplimentari consideraţi necesari în luna august de generalul Stanley McChrystal, comandantul forţelor NATO în teren.

Le Monde precizează că preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, nu a refuzat în mod categoric solicitările omologului american.

"Nu îi spunem nu lui Obama, salutăm orientarea pe care se pregăteşte să o anunţe şi aşteptăm conferinţa din 28 ianuarie de la Londra (pe tema Afganistanului) pentru a vedea ce sunt dispuşi să facă afganii", a declarat un membru al anturajului lui Nicolas Sarkozy, citat de cotidian.

"Vom vedea cum vom proceda pentru a completa, dacă va fi necesar, dispozitivul nostru, cu precădere în materie de formare", a adăugat această sursă.

Barack Obama şi Nicolas Sarkozy au avut luni o conversaţie telefonică. Potrivit preşedinţiei franceze, Nicolas Sarkozy a "confirmat că Franţa rămâne angajată pe deplin în Afganistan alături de poporul afgan şi aliaţii lui atât timp cât va fi necesar pentru a permite afganilor să îşi asume în mod progresiv responsabilităţile".

"Conferinţa de la Londra din 28 ianuarie 2010 ne va oferi ocazia să examinăm împreună cu preşedintele Hamid Karzai şi Guvernul său angajamentele autorităţilor afgane, precum şi nevoile suplimentare în materie de formare pentru accelerarea afganizării. Pentru Franţa, aceasta este prioritatea", a mai precizat luni Palatul Elysee.

Până în prezent, Franţa a refuzat în permanenţă să îşi suplimenteze contingentul în Afganistan, alcătuit în prezent din circa 3.300 de militari mobilizaţi în teren, şi a insistat asupra formării forţelor afgane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici