Oficial turc: Turcia nu mai are timp să ratifice ofertele de aderare la NATO ale Suediei şi Finlandei

Un consilier al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan spune că timpul se scurge pentru ratificarea candidaturilor Suediei şi Finlandei la NATO, potrivit Reuters.

6079 afișări
Imaginea articolului Oficial turc: Turcia nu mai are timp să ratifice ofertele de aderare la NATO ale Suediei şi Finlandei

Turcia nu mai are timp să ratifice ofertele de aderare la NATO depuse de Suedia şi Finlanda înainte de alegerile din luna mai, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al preşedintelui turc.

Ibrahim Kalin a spus că ratificarea de către Turcia a candidaturilor acestor ţări depinde de rapiditatea cu care autorităţile din Stockholm vor îndeplini promisiunile de combatere a terorismului făcute în cadrul unui acord cu Ankara, avertizând că acest lucru ar putea dura luni de zile.

„Stockholm se angajează pe deplin să pună în aplicare acordul semnat anul trecut la Madrid, dar ţara are nevoie de încă şase luni pentru a scrie noi legi care să permită sistemului judiciar să pună în aplicare noile definiţii ale terorismului", a declarat Kalin într-o conferinţă de presă la Istanbul.

Împreună cu Finlanda, Suedia a semnat anul trecut un acord cu Turcia, menit să depăşească obiecţiile Ankarei faţă de candidaturile lor la NATO, care au fost făcute în luna mai a anului trecut şi care necesită aprobarea tuturor celor 30 de state membre NATO. Ambele ţări au solicitat să adere la NATO după invazia Rusiei în Ucraina.

Ankara mai cere că Suedia să adopte o poziţie mai clară împotriva kurzilor pe care îi consideră terorişti.

Kalin a spus că guvernul suedez trebuie să trimită un mesaj clar „organizaţiilor teroriste că Suedia nu mai este un refugiu sigur pentru ele şi că nu vor mai putea să colecteze bani, să recruteze membri şi să se angajeze în alte activităţi".

„Avem o problemă de timp dacă vor să adere la NATO înainte de summitul NATO din iunie. Având în vedere că parlamentul va intra în vacanţă cu ceva timp înainte de alegeri, aveţi în vedere un interval de timp de 2-2,5 luni pentru a face toate acestea", a precizat Kalin, referindu-se la alegerile prezidenţiale şi parlamentare din Turcia, care vor avea loc în luna mai.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici