Predicţii Reuters 2017 despre impactul politicilor lui Donald Trump, evoluţia economiei mondiale şi antidotul populismului în Europa

Politicile noului preşedinte al SUA, Donald Trump, asemănătoare cu cele ale liderilor chinezi, eforturile de contracarare a populismului în Europa, creşterea valorii dolarului şi evoluţia relaţiilor SUA /China constituie principalele evenimente cu impact mondial în 2017, constată agenţia Reuters.

3109 afișări
Imaginea articolului Predicţii Reuters 2017 despre impactul politicilor lui Donald Trump, evoluţia economiei mondiale şi antidotul populismului în Europa

Predicţii Reuters 2017: Donald Trump, politici asemănătoare cu ale Chinei. Europa poate contracara populismul

Administraţia Donald Trump prezintă caracteristici chineze

"Donald Trump aduce trăsături chineze în modul de guvernare american. La prima vedere, noul preşedintele al SUA arată că este foarte diferit de omologul său de la Beijing, Xi Jinping (...). Cu toate acestea, cei doi lideri şi elementele de cult al personalităţii care i-au propulsat la putere au surprinzător de multe lucruri în comun. (...) Chiar înainte de a depune jurământul de învestitură, starul reality-TV a manifestat deja unele trăsături pe care Xi Jinping şi alţi lideri chinezi le-ar recunoaşte. A ameninţat că îi va elimina din activităţi şi chiar îi va aresta pe adversarii politici, a manifestat obsesia amplificării creşterii economice şi reducerii deficitului comercial, a părut să aibă dispreţ faţă de libertatea de exprimare şi faţă de presa independentă. La fel ca liderii chinezi, Trump pare obsedat să redea ţării măreţia din trecut", comentează agenţia Reuters în raportul intitulat "Predicţii 2017".

"Chiar şi după victoria electorală, Donald Trump continuă să ia atitudine împotriva Chinei. Însă planurile lui economice sugerează o admiraţie ascunsă pentru politicile Partidului Comunist chinez. În afară de reducerea impozitelor, noul preşedinte al SUA a promis investiţii în infrastructură pentru a aduce ţara pe primul loc la acest capitol. Acesta este un obiectiv familiar oficialilor chinezi (...)", subliniază Reuters, notând că Trump ar putea recurge şi la o altă practică a Partidului Comunist: atragerea celor mai mari bănci în planul pentru dezvoltarea infrastructurii prin dobânzi preferenţiale.

Cel mai bun antidot al Europei la populism este depopularizarea

"La fel ca democraţia şi Războiul Rece, populismul european apărut după criza finaciară îşi are originea în Grecia. Partidul de stânga Syriza a obţinut victoria în ianuarie 2015 promiţând distrugerea elitelor (...). Totuşi, doi ani mai târziu, Syriza a devenit parte a problemei, întrcât nu a reuşit reducerea şomajului şi nici creşterea economică (...). Pentru politicienii liberali care se confruntă cu militanţi radicali în Europa, această poveste are un element de succes. Sugerează că partidele care fac promisiuni pe care nu le pot ţine vor suporta consecinţele. Populismul, o mişcare care profită de conflictul între elitele corupte şi majoritatea dezavantajată, se răspândeşte, dar tinde să fie instabil", explică Reuters.

Divergenţele între băncile centrale vor contribui la creşterea valorii dolarului SUA în 2017

Donald Trump promite creşterea bugetului SUA. În 2017, politicile Rezervei Federale probabil vor fi mai stricte. Acest lucru contrastează cu creşterea economică slabă şi condiţiile monetare flexibile din zona euro şi din Japonia. Această divergenţă între băncile centrale va ajuta dolarul să devină şi mai puternic în raport cu alte monede. Însă situaţia riscă să aibă ca efect afectarea exporturilor Statelor Unite şi chiar creşterea economică, subliniază Reuters.

China va încerca să îi ofere lui Donald Trump mai mult stimulente decât sancţiuni

Interesele chineze intră în conflict cu cele ale SUA în cinci zone principale. China vrea reducerea dominaţiei dolarului la nivel mondial. Beijingul vrea slăbirea alianţei americane de securitate în Asia. De asemenea, vrea extinderea influenţei globale a afacerilor chineze şi limitarea expansiunii produselor chineze. În plus, China doreşte menţinerea pieţei de export care îi aduce un surplus comercial anual de 300 de miliarde de dolari. În final, mai este şi misiunea pe termen lung de a convinge sau a forţa Taiwanul să accepte reunificarea.

Însă, din cauza fragilităţii macroeconomice, a doua economie mondială rămâne o oportunitate unică pentru companiile americane. În contextul intereselor comune, China probabil va încerca să îi ofere lui Donald Trump mai mult stimulente decât sancţiuni, cu speranţa că riscurile unor incidente cauzate de neînţelegeri să se reducă, nu să crească, notează Reuters.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici