Rata şomajului din Germania a scăzut în martie la un nou minim istoric

Rata şomajului din Germania a scăzut în luna martie la 6,7%, un nou minim istoric după reunificare, întărind speranţele legate de contribuţia consumului privat la creşterea economică din acest an, în timp ce şomajul este în creştere în alte state din zona euro.

433 afișări
Imaginea articolului Rata şomajului din Germania a scăzut în martie la un nou minim istoric

Rata şomajului din Germania a scăzut în martie la un nou minim istoric (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, numărul şomerilor din Germania a scăzut în martie cu 18.000, la 2,841 milioane, în timp ce media estimărilor economiştilor contactaţi de Reuters indica un declin cu 10.000 de persoane.

"Rezistenţa pieţei muncii din Germania este o veste bună pentru consumul privat în prima jumătate a anului. Vremea blândă din martie şi optimismul din mediul de afaceri par cei mai importanţi factori care au determinat scăderea şomajului", comentează analistul Carsten Brzeski de la ING.

Scăderea şomajului reprezintă un motiv de mulţumire şi pentru ministrul Finanţelor Wolfgang Schaeuble, al cărui proiect de buget se bazează în principal pe creşterea veniturilor din taxe.

Raportul prezentat joi de autorităţile germane contrastează cu situaţia din Franţa, unde şomajul a crescut pentru cea de-a zecea lună consecutiv, la cel mai ridicat nivel din octombrie 1999.

Astfel, şomajul din Franţa a depăşit pragul de 10%, în timp ce indicatorul corespunzător la nivelul zonei euro se apropie de 11%. În Italia, rata şomajului a depăşit la începutul acestui an 9% şi se apropie de 10%.

În Spania, economie grav afectată de prăbuşirea pieţei imobiliare şi de măsurile de austeritate introduse pentru reglarea deficitului bugetar, rata şomajului depăşeşte 22%, cu un nivel alarmant de 50% în rândul tinerilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici