Recep Erdogan, despre votul pozitiv la referendum: Să dăm un răspuns necesar "nepoţilor nazismului"

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, luni, că turcii din Europa ar trebui să "ofere un răspuns pentru nepoţii nazismului" prin intermediul unui vot pozitiv la referendumul din 16 aprilie privind extinderea prerogativelor prezidenţiale, relatează AFP.

3728 afișări
Imaginea articolului Recep Erdogan, despre votul pozitiv la referendum: Să dăm un răspuns necesar "nepoţilor nazismului"

Recep Erdogan, despre votul pozitiv la referendum: Să dăm un răspuns necesar "nepoţilor nazismului" (Imagine:AFP/ Mediafax Foto)

Referendumul din Turcia privind revizuirea Constituţiei vizează înlocuirea sistemului parlamentar cu cel prezidenţial şi îi va permite preşedintelui să emită decrete, să declare stare de urgenţă, să numească miniştri şi oficiali de stat cu rang înalt şi să dizolve legislativul.

Între 27 martie şi 9 aprilie, cetăţenii turci din Europa vor putea să voteze la referendum. Circa 1,4 milioane de persoane sunt aşteptate să voteze în Germania, unde se află cea mai mare comunitate turcă din diaspora.

Erdogan i-a lăudat pe turcii din diaspora şi a subliniat că aceştia au votat într-un număr mai mare în 2015 comparativ cu precedentele alegeri. Preşedintele turc a comparat acţiunile unor state cu practicile naziste.

"Spuneţi da la urne, cât mai mulţi. Haideţi să dăm un răspuns necesar celor care promovează practici fasciste, acei nepoţi ai nazismului. Cei care încearcă să-i împiedice pe fraţii şi surorile noastre din Europa să voteze pot face asta cât vor ei. Fraţii noştri din Europa vor umple acele urne de vot. Nu vom permite ca trei sau cinci fascişti europeni să afecteze onoarea acestei ţări", a spus Erdogan în cadrul unui miting în provincia nordică Rize.

Tensiunile dintre Turcia şi Europa au început în luna martie, când Olanda şi Germania au blocat dreptul de participare la mitinguri ale comunităţii turce pentru miniştrii guvernului de la Ankara.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici