Rusia cere SUA să renunţe la "activele toxice" din timpul administraţiei Bush

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, le-a cerut joi Statelor Unite să renunţe la "activele toxice" ale administraţiei Bush, făcând referire în special la scutul antirachetă şi la extinderea NATO.

10 afișări
Imaginea articolului Rusia cere SUA să renunţe la "activele toxice" din timpul administraţiei Bush

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (Imagine: Mediafax Foto)

"Planurile precedentei administraţii americane au afectat puternic intersele de securitate ale Rusiei", a declarat Lavrov în faţa a o sută de specialişti reuniţi la Carnegie Endowment for International Peace, un centru de cercetare de la Washington.

"Dacă acestea vor fi puse în aplicare, va exista inevitabil o reacţie din partea noastră", a adăugat Lavrov.

El s-a referit la proiectul de instalarea în Europa de Est a unui scut antirachetă, prezentat ca fiind îndreptat împotriva Iranului, la extinderea către Est a NATO pe care a calificat-o drept "accelerată" şi "nejustificată" şi la reacţia NATO după criza din Georgia din august.

"Dacă suntem serioşi în privinţa necesităţii de a porni pe un alt drum, trebuie să renunţăm la activele toxice moştenite din anii trecuţi", a precizat ministrul rus de Externe.

Întrebat despre vânzarea de aeronave de luptă ruse către Iran, acţiune criticată de Washington, Lavrov a menţionat că armamentul rus vândut Iranului "nu a fost niciodată folosit împotriva altei ţări", faţă de echipamentele militare americane vândute de administraţia Bush aliatului său georgian, preşedintele Mihail Saakaşvili, în pofida protestelor Moscovei.

Ministrul rus de Externe, ale cărui relaţii cu fostul secretar american de Stat, Condoleeza Rice, erau foarte proaste, a dezvăluit că aceasta i-a promis personal că aceste arme nu vor fi niciodată folosite împotriva Rusiei.

"Colegii noştri americani ne-au spus că Saakaşvili nu va folosi niciodată forţa şi dacă o va face, va putea să-şi ia gândul de la NATO. Pentru a fi în totalitate transparent, aşa mi-a spus Condoleeza Rice", a menţionat el.

El a precizat că i-a amintit lui Rice de acest lucru după ofensiva militară rusă din august 2008 în Osetia de Sud care a contracarat o operaţiune a preşedintelui georgian de preluare a controlului asupra acestei regiuni separatiste. "Nu a existat nici un răspuns", a explicat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici