Rusia opune un vot de veto unei rezoluţii ONU care recunoaşte masacrul de la Srebreniţa ca genocid

Rusia a opus un vot de veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care recunoşte masacrul de la Srebreniţa ca "genocid", relatează BBC News online.

313 afișări
Imaginea articolului Rusia opune un vot de veto unei rezoluţii ONU care recunoaşte masacrul de la Srebreniţa ca genocid

Rusia opune un vot de veto unei rezoluţii ONU care recunoaşte masacrul de la Srebreniţa ca genocid

Alţi patru membri ai Consiliului s-au abţinut, iar restul au votat în favoarea rezoluţiei.

Uciderea a aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani, în 1995, de către trupe sârbe bosniace este consideratã cel mai atroce masacru comis în Europa de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent.

Moţiunea a înfuriat Serbia, care respinge termenul genocid.

Documentul a fost redactat pentru a marca 20 de ani de când a fost comisă această atrocitate, în timpul războaielor care au condus la destrămarea fostei Iugoslavii şi proclamarea independenţei unor state.

"Acceptarea evenimentelor tragice de la Srebreniţa ca genocid este o condiţie prealabilă reconcilierii", se arată în rezoluţie.

Ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a catalogat textul "neconstructiv, conflictual şi motivat politic", scrie Reuters.

Votul a fost amânat cu o zi, pentru a le permite Statelor Unite şi Marii Britanii - care au redactat rezoluţia - să încerce să convingă Rusia să nu-i opună un vot de veto.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici