Saga navelor blocate în Antarctica a luat sfârşit după ce vaporul rusesc a reuşit să se elibereze singur

Saga de Crăciun din Antarctica, cu nave blocate între gheţuri, s-a încheiat miercuri după ce vaporul rusesc blocat din 24 decembrie a reuşit să se elibereze singur, au anunţat autorităţile australiene, citate de AFP.

1363 afișări
Imaginea articolului Saga navelor blocate în Antarctica a luat sfârşit după ce vaporul rusesc a reuşit să se elibereze singur

Nava rusească Akademik Şokalskii a început să se elibereze dintre gheţurile Antarcticii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O operaţiune complexă de salvare condusă de Australia a mobilizat timp de două săptămâni personal şi mijloace materiale pentru a încerca să deblocheze MV Akademik Şokalskii, aflată la circa 100 de kilometri est de baza franceză Dumond d'Urville.

După nava franceză Astrolabe şi cea australiană Aurora, cu un gabarit prea mic pentru a sparge banchiza groasă, spărgătorul de gheaţă chinez Xue Long ("Dragonul zăpezilor") s-a apropiat cel mai mult de nava rusească.

Elicopterul său a permis evacuarea, săptămâna trecută, a ultimilor 52 de pasageri, turişti şi oameni de ştiinţă, care au fost îmbarcaţi pe Aurora, dar Xue Long se află la rândul său blocat în infernul alb din Antarctica.

Beijingul a anunţat marţi că a reuşit să îşi creeze drum până în ape în care să poată naviga liber.

Iar Autoritatea australiană pentru siguranţa maritimă a confirmat, miercuri, punerea în mişcare a Akademik Şokalskii.

Cele două nave, chineză şi rusă, "s-au eliberat dintre gheţuri în Antarctica şi nu mai au nevoie de asistenţă", a afirmat aceasta.

Un spărgător de gheaţă al pazei de coastă americane, Polar Star, care se îndrepta spre această zonă pentru a încerca să deschidă un canal pentru navele aflate în dificultate, şi-a reluat misiunea iniţială şi se îndreaptă spre baza americană McMurdo.

Căpitanul navei ruseşti, Igor Kiselev, a anunţat marţi că banchiza s-a fisurat, ceea ce i-a permis să se deplaseze lent. În prezent, nava se îndreaptă spre Noua Zeelandă.

Expediţia navei ruseşti, destinată să repete experienţele ştiinţifice întreprinse în urmă cu un secol de exploratorul australian Douglas Mawson, a fost puternic criticată în Australia, deoarece a obligat mai multe nave să-şi devieze ruta pentru a-i veni în ajutor.

Aceste operaţiuni au întârziat astfel misiuni ştiinţifice în Antarctica şi au dus la anularea mai multor proiecte, deoarece sezonul în care acestea pot fi efectuate este scurt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici