Salvatorii români s-au întors acasă din Turcia: Sunteţi şi de această dată eroii noştri

Prima echipă RO-USAR, dislocată în 6 februarie în Turcia, în urma cutremurelor care au afectat ţara, s-a întors miercuri noaptea în România, fiind întâmpinată de premierul Nicolae Ciucă, de ministrul de Interne, Lucian Bode şi de şeful DSU, dr. Raed Arafat, precum şi de membri ai comunităţii turce.

443 afișări
Imaginea articolului Salvatorii români s-au întors acasă din Turcia: Sunteţi şi de această dată eroii noştri

IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania, Facebook

Şeful DSU, Raed Arafat, le-a urat bun venit celor 55 de salvatori întorşi acasă.

Premierul Nicolae Ciucă le-a mulţumit salvatorilor pentru cum şi-au desfăşurat misiunea şi le-a spus că au reuşit să redea speranţa celor deznădăjduiţi.

„În nume personal, în numele Guvernului României să vă spun un simplu mulţumesc pentru modul în care v-aţi îndeplinit misiunea. Aţi fost emisarii României, alţi fost cei care aţi dus cu dumneavoastră compasiunea, solidaritatea şi empatia poporului român faţă de poporul turc greu încercat de această tragedie. Modul în care aţi acţionat, modul în care aţi reuşit să salvaţi vieţile a patru cetăţeni turci reprezintă acel gest prin care, în situaţii disperate, aţi reuşit să redaţi speranţa unor oameni deznădăjduiţi că pot să fie salvaţi şi faptul acesta vi se datorează dumneavoastră, care prin devotament, curaj, profesionalism, aţi făcut cinste României şi aţi dat dovadă de maximă umanitate. Încă o dată, vă asigur de aprecierea şi respectul meu, de aprecierea şi respectul Guvernului României şi, totodată, iată, aici, prezenţi reprezentanţi ai comunităţii turce, ai Ambasadei Republicii Turcia la Bucureşti, care au venit să vă mulţumească pentru modul în care aţi acţionat. Vă mulţumesc! Bine aţi venit acasă şi meritaţi să vă odihniţi după cele 10 zile în care aţi făcut totul pentru a salva vieţi. Vă mulţumesc”, a spus premierul.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, le-a spus salvatorilor români întorşi acasă că au reprezentant România cu cinste, într-o misiunea contratimp pentru viaţă.

„Sunteţi prima echipă care vă întoarceţi din Turcia, din misiunea dificilă de căutare şi salvare vieţi la care românia a răspuns prezent din prima clipă a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, fiind şi prima ţară care a ajuns pe teritoriul turc după cumplitul cutremur care a provocat un dezastru de proporţii. Ne-aţi reprezentat cu cinste şi de această dată timp de 10 zile în care aţi fost angajaţi total într-un maraton contratimp pentru viaţă. Spiritul de salvator şi dedicarea faţă de profesie v-au determinat din nou, după misiunea de anul trecut din Albania, să fiţi unde este mare nevoie de ajutor. Mi-am dorit să fiu prezent la întoarcerea voastră acasă pentru că vreau să vă transmit personal aprecierea mea şi pot să spun a tuturor românilor pentru eforturile extraordinare pe care le-aţi făcut în aceste zile, pentru modul exemplar în care v-aţi organizat misiunile şi pentru modul demn în care aţi reprezentat România. Imaginile cu voi în acţiune, mărturiile de la faţa locului, faptul că aţi ţinut în braţe oameni salvaţi de sub dărâmături sunt expresia profesionalismului, devotamentului şi spiritului de sacrificiu . Prin voi, România a dovedit încă o dată că are capacitatea să furnizeze expertiză în zona de protecţie civilă şi situaţii de urgenţă, fiind un partener capabil să ofere sprijin tuturor cetăţenilor europeni aflaţi în nevoie. Putem doar să ne imaginăm emoţiile pe care le-aţi trăit, lucrând efectiv sub privirile unor oameni disperaţi care şi-au văzut destinele frânte şi care duc acum o povară greu de îndurat, a pierderii celor dragi. Ne-am îngrijorat pentru voi, ştim că v-aţi expus unor riscuri şi de aceea ne bucurăm să vă vedem sănătoşi. Am convingerea că misiunile din aceste zile, prin care v-au fost puse la încercare propriile capabilităţi şi v-a fost testat modul de intervenţie vor contribui la cosolidarea expertizei pentru acţiunile viitoare”, a spus Bode.

„Ne-aţi făcut mândri prin ce aţi realizat în aceste zile. Sunteţi şi de această dată eroii noştri şi un exemplu de solidaritate demn de urmat”, le-a mai spus Bode salvatorilor.

Prima echipă dislocată în Turcia, care s-a întors acasă este formată din 55 de pompieri militari, medici şi asistenţi SMURD, voluntari ai ONG-urilor.

Alţi 59 de salvatori români sunt încă în zonele grav afectate de cutremur şi vor reveni şi ei curând în România.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici