Sarkozy şi Merkel aniversează la Paris sfârşitul Primului Război Mondial

Nicolas Sarkozy se întâlneşte miercuri cu Angela Merkel, la Paris, pentru a sărbători sfârşitul Primului Război Mondial, într-o ceremonie inedită concepută ca un nou episod al prieteniei franco-germane.

128 afișări
Imaginea articolului Sarkozy şi Merkel aniversează la Paris sfârşitul Primului Război Mondial

Sarkozy şi Merkel aniversează la Paris sfârşitul Primului Război Mondial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este pentru prima oară când un şef al Guvernului german va participa alături de un preşedinte francez la comemorarea armistiţiului încheiat la sfârşitul războiului dintre anii 1914-1918, ce marchează înfrângerea armatei germane.

La 22 septembrie 1984, Helmut Kohl s-a deplasat la osuarul din Douaumont, construit ca un omagiu adus victimelor bătăliei de la Verdun, eveniment imortalizat prin imagini, devenite celebre, ale cancelarului german dând mâna cu preşedintele Francois Mitterrand.

Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel urmează să se deplaseze la Arcul de Triumf din Paris în jurul orei locale 11.00 (12.00, ora României), pentru a înteţi flacăra de la mormântul soldatului necunoscut şi a susţine o scurtă alocuţiune. Ceremonia va avea loc în mijlocul unui detaşament al brigăzii franco-germane şi al unor cadeţi din cele două armate.

"În timp ce prietenii noştri germani celebrează 20 de ani de la reunificare, mi s-a părut că a venit timpul să fim azi alături de Angela Merkel la Paris, pentru a ne aminti împreună de aceste suferinţe, pentru a onora memoria combatanţilor şi a sărbători pacea la care ei visau din tranşee", declară preşedintele francez, într-un mesaj publicat de administraţia prezidenţială.

Batalia de la Verdun

După un început dificil, relaţia dintre Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel cunoaşte de câteva luni o îmbunătăţire care se traduce printr-o multitudine de iniţiative diplomatice comune.

Cei doi lideri ar urma să anunţe noi iniţiative de consolidare a relaţiilor franco-germane în ianuarie, cu ocazia aniversării Tratatului de la Elysee, semnat în 1963 de către preşedintele Charles de Gaulle şi cancelarul Konrad Adenauer.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici