Scandalul silicoanelor: Aproape 500.000 de femei au implanturi periculoase

Guvernul francez a anunţat marţi că a demarat o anchetă administrativă asupra protezelor mamare defecte ale companiei PIP, iar ministrul Sănătăţii, Xavier Bertrand, este de acord cu formarea unei misiuni parlamentare privind acest scandal, care s-a extins la nivel mondial.

802 afișări
Imaginea articolului Scandalul silicoanelor: Aproape 500.000 de femei au implanturi periculoase

Scandalul silicoanelor: Aproape 500.000 de femei au implanturi periculoase (Imagine: Shutterstock)

În opinia ministrului, o astfel de misiune, cerută de o senatoare de dreapta, Chantal Jouanno, va permite "o vedere de ansamblu asupra celor ce s-au întâmplat".

Bertrand a declarat că a "cerut anchete" Direcţiei Generale a Sănătăţii şi Agenţiei de Securitate Sanitară (Afssaps) pentru a determina dacă scăpări ale sistemelor de control au permis companiei PIP să comercializeze protezele mamare devenite sursa unui scandal pe plan mondial.

"Astăzi, elementele sugerează că acest gel (utilizat pentru implanturile mamare PIP) era într-adevăr contrafăcut", a declarat ministrul, adăugând că lucrul care îl "interesează este acela că în urma controalelor nu a fost descoperit" faptul că gelul este alterat.

În Franţa au fost semnalate 20 de cazuri de cancer la purtătoare ale acestor implanturi PIP, fără însă a se fi stabilit o legătură între cancer şi implanturile PIP. Guvernul a recomandat totodată unui număr de 30.000 de femei din Franţa să facă operaţii de îndepărtare a acestor implanturi.

Cehia, urmând exemplul altor ţări, a recomandat femeilor care au proteze PIP să meargă la medic pentru consultaţii, chiar dacă "pe teritoriul ceh nu a fost semnalat nici un caz de efect nedorit legat de aceste implanturi", conform unui comunicat al Agenţiei Naţionale a Securităţii Sanitare, a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale (SUKL).

O estimare arată că între 400.000 şi 500.000 de femei (majoritatea din America Latină, Spania şi Marea Britanie) sunt purtătoare ale protezelor companiei Poly Implant Prothese (PIP), produse şi exportate până la oprirea activităţii în martie 2010.

Xavier Bertrand a precizat că "în zilele următoare" va fi organizată "o conferinţă telefonică la care vor participa omologii săi europeni" prin care îi va informa despre evoluţia acestui caz.

În Italia a fost demarată o anchetă împotriva fondatorului PIP, Jean-Claude Mas, acesta fiind deja vizat de două anchete judiciare în Franţa pentru "înşelăciune" şi "omor involuntar".

Analizele făcute de Afssaps pe implanturile ridicate în urma unei percheziţii la una dintre locaţiile PIP, în martie 2010, au evidenţiat un gel care nu respectă normele, fiind iritant, dar fără a altera ADN-ul, şi că există un risc ridicat de ruptură a membranei şi de infiltrare a gelului.

Ultimele date făcute publice de presă despre aceste proteze au generat îngrijorări privind compoziţia gelului de silicon folosit, care poate conţine un aditiv pentru carburanţi, şi privind membrana implanturilor care prezintă o rată de ruptură importantă.

Avocata lui Jean-Claude Mas, Yves Haddad, a dezminţit vehement prezenţa compuşilor industriali în gelul de silicon.

Marţi, un furnizor francez al PIP a mărturisit că siliconul livrat acestei companii era destinat unui uzaj pur industrial.

"Specificaţiile produsului care ne-a fost comandat corespund unui produs industrial, fişa tehnică accesibilă pe Internet a acestui produs scoate în evidenţă că este un produs industrial, iar clientul nu ne-a furnizat informaţii despre destinaţia lui", a declarat Pierre Gaches, preşedinte al companiei Gaches Chimie, distribuitoare de produse chimice în regiunea Toulouse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici