Statele Unite riscă "înfrângerea totală" în Afganistan, susţin talibanii

Forţele americane riscă "o înfrângere totală" în Afganistan, iar americanii sunt în pericol peste tot în lume, au afirmat talibanii cu o zi înainte de comemorarea atentatelor de la 11 septembrie 2001, a informat luni Centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste (SITE).

288 afișări
Imaginea articolului Statele Unite riscă "înfrângerea totală" în Afganistan, susţin talibanii

Statele Unite riscă "înfrângerea totală" în Afganistan, susţin talibanii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comemorarea zilei de 11 septembrie are loc în acest an în America într-o perioadă în care ţara riscă o înfrângere totală în Afganistan – militar, politic, economic şi în toate celelalte domenii, şi în timp ce şi-a epuizat toate celelalte mijloace de a-şi prelungi războiul ilegal", afirmă talibanii într-un comunicat, publicat de SITE.

Comunicatul, scris în engleză şi datat duminică, adaugă că războiul lansat în Afganistan "sub pretextul unei răzbunări pentru incidentul din septembrie nu are nicio bază legală şi etică" şi că afganii nu au nimic de-a face cu ce s-a întâmplat.

Chiar dacă Statele Unite au utilizat "sume mari de bani şi mijloace militare" în război, "niciun american nu este în siguranţă în orice loc s-ar afla astăzi", continuă comunicatul.

De asemenea, talibanii afirmă că nu este vorba de o ameninţare, dar jură să-şi apere patria şi să continue "lupta lor sacră" împotriva "invadatorilor".

"Emiratul islamic, cu ocazia comemorării a 11 ani de la incidentul din septembrie, face încă o dată apel la responsabilii americani, la membrii coaliţiei lor şi la poporul lor să înceteze vărsarea sângelui afganilor oprimaţi sub acest pretext şi să urmeze calea raţiunii în loc de cea a tiraniei şi prostiei", se adaugă în comunicat.

În urmă cu 11 ani, aproape 3.000 de persoane au murit în cele mai grave atentate teroriste comise pe teritoriul american, după ce două avioane deturnate de Al-Qaida au lovit turnurile gemene ale World Trade Center din New York. O altă aeronavă a lovit Pentagonul, iar un al patrulea avion s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici