Un membru Hezbollah, declarat vinovat în Cipru de complot împotriva unor turişti israelieni

Un tribunal cipriot l-a recunoscut joi pe un libanez, în vârstă de 24 de ani, membru al mişcării şiite Hezbollah, vinovat de participare la pregătirea unor atacuri împotriva turiştilor israelieni ce vin în vacanţă pe insula mediteraneană.

149 afișări
Imaginea articolului Un membru Hezbollah, declarat vinovat în Cipru de complot împotriva unor turişti israelieni

Un membru Hezbollah, declarat vinovat în Cipru de complot împotriva unor turişti israelieni (Imagine: Shutterstock)

"Nu există nicio explicaţie logică susceptibilă să prezinte (acţiunile acuzatului din Cipru) drept nevinovate", au apreciat judecătorii Tribunalului din Limassol, care trebuie să stabilească pedeapsa, în timpul unei audieri fixate pentru data de 28 martie. Acuzatul riscă o pedeapsă cu înschisoarea de până la 14 ani.

Hossam Taleb Yaacoub, care mai deţine paşaport suedez, a fost arestat în iulie 2012 într-un hotel din Limassol, o staţiune balneară din sudul Ciprului.

El a fost recunoscut vinovat pentru cinci capete de acuzare, în special de participare la o acţiune criminală şi spălare de bani.

În februarie, în timpul unei audieri, Yaacoub a recunoscut că este membru Hezbollah şi a strâns informaţii despre turiştii israelieni aflaţi în Cipru, dar a negat că ar fi participat la pregătirea unui atac împotriva lor.

El a explicat că i s-a cerut să obţină informaţii despre sosirile unor avioane israeline în Cipru şi să noteze plăcile de înmatriculare ale autobuzelor care transportau turişti israelieni, dar nu ştia pentru ce serveau aceste informaţii.

Cipru este una dintre destinaţiile preferate ale israelienilor. Anul trecut, aproape 40.000 (plus 23,5% în comparaţie cu 2011) de israelieni au vizitat insula, situată la o jumătate de oră de zbor de Tel Aviv.

La puţin timp după arestarea lui Yaacoub, cinci turişti israelieni şi un şofer au fost ucişi în Bulgaria într-un atentat comis de Hezbollah, potrivit Israelului şi Sofiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici