Chiuariu: Controlul Inspecţiei judiciare desenează o adevărată hartă a simpatiilor politice la DNA

Controlul Inspecţiei judiciare la Direcţia Naţională Anticorupţie desenează o adevărată hartă a simpatiilor politice la această instituţie, a afirmat, sâmbătă, ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, adăugând că deciziile politice nu pot fi supuse unui control de legalitate şi nu pot fi cenzurate.

4 afișări
Imaginea articolului Chiuariu: Controlul Inspecţiei judiciare desenează o adevărată hartă a simpatiilor politice la DNA

Chiuariu: Controlul Inspecţiei judiciare desenează o adevărată hartă a simpatiilor politice la DNA

În cadrul conferinţei internaţionale "Procurori, democraţie şi stat de drept", organizată, sâmbără, la Palatul Parlamentului, ministrul Justiţiei a susţinut că recentul raport al Inspecţiei judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la DNA "arată un lucru care o să întristeze".

"Toate principiile despre care ni s-a spus ca ar sta la baza reformei din 2005 au fost nesocotite. Ni s-a vorbit de distribuirea aleatorie a cazurilor şi controlul Inspecţiei judiciare ne arată că acest principiu la DNA a rămas o simplă vorbă goală. Dosarele sunt distribuite după bunul plac al procurorilor şefi. Ni s-a vorbit de principiul continuităţii, cu alte cuvinte de imposibilitatea ca un anumit dosar să fie luat unui procuror şi dat altuia. În realitate asistăm la DNA la un adevărat ping-pong cu dosare, luate şi date fără respectarea prevederilor legale. Ni s-a vorbit de principiul specializării şi de DNA ca o de structură de elită. Am descoperit că procurorii DNA confundă acte procedurale simple şi că nu există preocupare din partea procurorilor şefi pentru îmbunătăţirea pregătirii profesionale a celor din subordine", a afirmat ministrul Tudor Chiuariu.

Mai presus de toate, a spus ministrul - s-a vorbit de indepedenţă şi de imparţialitate. "Or' asta nu are nimic de-a face cu practica de a închide subit anumite dosare, cu actori dintr-o anumită parte a spectrului politic sau cu practica de a constitui anumite dosare, fără să existe elementele necesare, şi apoi de a le ţine deschise fără a efectua acte de cercetare în cealalată parte a scenei politice", a declarat Chiuariu.

Potrivit acestuia, controlul Inspecţiei judiciare desenează o adevărată hartă a simpatiilor politice la DNA. "Vedem cum aceste lucruri sunt folosite politic cu atât mai mult în aceste zile, în care cineva încearcă să împartă clasa politică în buni şi răi, în funcţie de anchetele declanşate de DNA. Cât de departe poate merge controlul judiciar asupra unor decizii politice?", a spus Chiuariu.

 

 

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici