INEDIT. Cea mai strălucitoare explozie gamma din toate timpurile

  • Explozia de raze gamma (GRB) s-a produs la două miliarde de ani-lumină de Pământ şi a luminat o mare parte din galaxie.
  • Oamenii de ştiinţă au dezvăluit modul în care sateliţii Nasa au detectat cea mai puternică explozie de raze gamma din spaţiu.
  • Imaginile fenomenului cosmic rar şi puternic arată un halo şi forme asemănătoare unui "ochi de taur".
858 afișări
Imaginea articolului INEDIT. Cea mai strălucitoare explozie gamma din toate timpurile

Sursa foto: Twitter

Experţii, inclusiv academicieni de la Universitatea din Leicester, spun că GRB-ul a fost de 10 ori mai strălucitor decât oricare altul detectat anterior.
 
Aceştia au publicat o analiză detaliată a puternicei explozii care a fost reperată pe 9 octombrie 2022.
 
Explozia a fost numită oficial GRB 221009A, dar a fost supranumită BOAT - Brightest Of All Time - de către cei care lucrează la o misiune pe care Nasa o numeşte Swift.
 
Dr. Phil Evans, astronomul specializat în raze X, care conduce implicarea Universităţii din Leicester în Swift, a declarat: „Am fost foarte norocoşi să vedem aşa ceva. Estimăm că evenimente atât de luminoase se produc aproximativ o dată la o mie de ani. Prin studierea în detaliu a evoluţiei acestui GRB uimitor de luminos, putem învăţa multe despre fizica unei unde explozive”.
 
„La fel cum camerele de filmat cu încetinitorul dezvăluie detalii despre mişcare, împărţirea datelor noastre în bucăţi mici de timp ne permite să vedem cum se schimbă GRB-ul şi să aflăm mai multe”.
 
Echipa Swift a declarat că Observatorul său Neil Gehrels Swift, un telescop prin satelit conceput pentru a studia GRB-urile din spaţiu, nu a putut iniţial să observe explozia deoarece Pământul îi obstrucţiona vederea, potrivit BBC.
 
Cu toate acestea, 55 de minute mai târziu, când orbita satelitului i-a permis să aibă o vedere clară a GRB-ului, sistemele sale l-au detectat cu succes şi au creat imagini ale acestuia.
 
Dr. Andy Beadmore, care face parte din echipa Swift de la Universitatea din Leicester, a declarat: „Aceste modele nu sunt doar frumoase, ci şi utile din punct de vedere ştiinţific. Vedem o cantitate semnificativă de praf din galaxia noastră care este luminată de explozia intensă de lumină de la GRB - la două miliarde de ani lumină distanţă - ca o torţă care străluceşte printr-un nor”.
 
„Acest lucru ne permite să studiem natura şi compoziţia acestuia, care s-a constatat că se extinde la distanţe mari de Soare. Luminozitatea acestui GRB înseamnă că putem colecta date mult mai bune decât în mod normal, şi astfel să trecem dincolo de modelele simple ale fizicii GRB pe care le folosim în mod normal - pur şi simplu nu pot explica aceste date”.

Un "halo” frumos

Chiar şi după 18 ani de funcţionare, Swift încă ne poate surprinde cu ceva neaşteptat, impresionant şi puternic din punct de vedere ştiinţific, şi încă ne poate provoca. Acele inele de praf pot arăta frumos, dar ne-au dat dureri de cap, au complicat cu adevărat analiza datelor”, a adăugat Dr. Evans.
 
„Apoi, mai este şi frumosul halou de praf pe care l-a descoperit Andy. Acesta este cauzat de norii masivi de praf din galaxia noastră, dar lumina de la GRB, la aproximativ două miliarde de ani lumină distanţă, este cea care ne-a dezvăluit de fapt aceşti nori. Acum, putem măsura distanţa şi compoziţia lor folosind această "lumină de fundal" a GRB-ului”.
 
„Această descoperire este o dovadă a puterii observaţiei atente şi a potenţialului descoperirilor întâmplătoare. Sunt încântat de faptul că echipa noastră a putut contribui la înţelegerea Universului într-un mod atât de semnificativ”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici