Lungmetrajul "După dealuri", de Cristian Mungiu, proiectat la Bruxelles

Lungmetrajul "După dealuri", de Cristian Mungiu, va fi proiectat, pe 24 noiembrie, la Bruxelles, într-o sesiune specială a centrului cultural Espace Senghor, informează Institutul Cultural Român (ICR).

100 afișări
Imaginea articolului Lungmetrajul "După dealuri", de Cristian Mungiu, proiectat la Bruxelles

Cristian Mungiu (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Evenimentul marchează împlinirea unui an de la avanpremiera acestei coproducţii româno-belgiene la Bruxelles, prilej cu care a fost organizată la Cinemateca regală din Belgia o retrospectivă dedicată cineastului român.

Filmul "După dealuri" este scris şi regizat de Cristian Mungiu şi inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu-Bran, iar imaginea este semnată de operatorul Oleg Mutu.

Lungmetrajul "După dealuri" s-a aflat pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizări la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină şi a fost dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012. Premiului pentru scenariu obţinut de Cristian Mungiu - recompensat cu premiul Palme d'Or în 2007, pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" - i s-a alăturat premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo Cristinei Flutur şi Cosminei Stratan.

Inspirat din romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran despre cazul Tanacu, filmul "După dealuri" spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Proiecţia este organizată în cadrul unui parteneriat cu centrul cultural Espace Senghor, care vizează promovarea teatrului şi a cinematografiei româneşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici